Svik?

Hedningsamfunnet, eller strengt tatt leder Dagfinn Eckhoff, er blitt beskyldt for å svike den hedenske sak.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

For noen dager siden, nærmere bestemt 7. november, sto følgende å lese på www.sian.no:

"Generalen i Hedningsamfunnet gjennom flere tiår, Dagfinn Eckhoff, som har vært og som er knusende i sin kritikk av kristendommen, ble av NRK Radio spurt 7. november om hvordan han stilte seg til islam. Eckhoff svarte: ”Jeg kan for lite om denne religionen.” Dermed er sviket totalt. Eckhoff, Hedningsamfunnet og de fleste venstresosialister fordømmer kristendommen nord og ned, mens de samme menneskene skjermer islam. Dette til tross for at i vår tid er det ikke kristendommen, men islam som truer ytringsfriheten og religionsfriheten – samt freden og friheten i dette landet."

Les hele ytringen http://sian.no/node/284.

Det er sjølsagt fullstendig meningsløst å hevde at Hedningsamfunnet (vi nekter å la dette bli en personsak; Eckhoff er leder av en større organisasjon, og som sådan er det organisasjonen som må ta denne "kritikken") ikke kritiserer islam. Et kjapt søk på www.hedning.no viser at den mest brukt tag'en er nettopp "islam".
Vi er fullstendig klar over at "islam" er i ferd med å bli et stort problem. I motsetning til de mest ekstreme islamfiendene er vi derimot litt opptatt av å skille sak og person.

Dette er vanskelig materie, bl.a. fordi den er omfattende langt utover hva enkeltpersoner er i stand til absorbere.
Bl.a. er det fullstendig nødvendig å være klar over at mennesker er preget ikke bare av religion, men også tradisjon og kultur. Allerede her er det mange feller: Hva er definisjonen på disse begrepene?

Det største muslimske landet er Indonesia. Den formen for islam som praktiseres der, er ganske anderledes enn den "arabiske" formen for islam, og langt mer liberal, på mange områder.

Hva skyldes denne religiøse forskjellen? Bl.a. tradisjon og andre kulturelle forskjeller.
Noe så elementært som livsvillkår vil sjølsagt prege mennesker, og det er himmelvid forskjell på sørasiatiske livsvillkår og de arabiske ørkenstammefolkenes ditto.

Det er i all hovedsak den "arabiske" formen for islam som skaper problemer.
Det er enkelte arabiske stater (bl.a. Saudi-Arabia, og Iran, som ikke engang er arabisk!) Definisjonsproblemene står i kø) som står for de mer ekstreme formene for islam. Det er årsaker til at disse formene har fått fotfeste akkurat der de har, og det gjør at vi må ha en viss kunnskap om det vi uttaler oss om.

Det betyr ikke at muslimers kriminelle handlinger skal verken unnskyldes eller forstås ihjel. Det er ikke vanskeligere enn å holde knallhardt på at norske lovfestede verdispørsmål må oveholdes, uansett hva religionen og kulturen til en evt kriminell åpner for.

Poenget med å fokusere litt på disse islamske ulikhetene, er bare å underbygge årsaken til at Hedningsamfunnet tradisjonelt har vært litt forsiktig med å angripe islam.

Religionen er en mer integrert del av muslimers hverdag, og kritikk mot islam oppfattes dermed lett mye mer personlig av muslimer, enn hva kritikk mot kristendommen oppfattes av kulturelle kristne. Dermed har det vært vanskelig å kritisere islam, uten å bli oppfattet som rasistisk. (Islam har heller ikke vært et like stort samfunnsmessig problem som kristendommen har vært.)

Hedningsamfunnet er klar over at vi vet for lite om islam, og ønsker ikke å uttale oss på sviktende grunnlag.

Vi søker å skaffe oss den kunnskapen som er nødvendig, men på annet grunnlag enn slike som sian.
Sian ønsker å bli kvitt islam mye av "hold-norge-norsk"-grunner.
Hedningsamfunnet ønsker å "bli kvitt" islam på samme måte som vi ønsker å "bli kvitt" kristendommen, nemlig å bli kvitt menneskefiendtlig
overtro.

(En annen sak er sjølsagt at den settingen hvor Eckhoff ble stilt dette spørsmålet, overhodet ikke hadde noe med islam å gjøre, og det var ikke noe poeng å få fokus vekk fra det som var årsaken til Eckhoffs opptreden i NRK.)

Nøkkelord

Siste nytt i Fra DnH Vis flere

Årsmøte 2018

Årsmøte 2018

Årsmøte, med Erik Tunstad som foredragsholder.

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Samar fra Syria - norsk ateist

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...