Svar til de troende

Del 11 - Newspeak

I denne kategorien havner flere av de tåpeligste forsøkene på å lure seg selv gjennom torturert bruk av språk og definisjoner.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2010 kl 14:32

"Men denne tendens til å lure Gud inn gjennem et eller annet smutthull, til å fuske ham inn gjennem bakdøren og op kjøkkentrappene, forklædt som 'ånd' kontra materie eller som en 'levende bevisst intelligens' – denne tendens er så alminnelig, at man står i fare for å påtreffe Herren endog i universitetenes laboratorier."
Arnulf Øverland

11.1. Trojaner-argumentet
I denne kategorien havner samtlige forsøk på å smugle Gud inn under falsk pass, definert som noe annet. Argumentet følger grovt sett følgende formel:

1) Ordet "Gud" defineres som X (X = livet, kjærligheten, naturen, alt etc.)
2) Man slutter fra at "Gud" = X og X eksisterer til at Gud eksisterer.
3) Konklusjonen under punkt (2) tas til inntekt for eksistensen av en overnaturlig, personlig gud, for eksempel den bibelske Jahve.
4) Dersom noen har innvendinger mot (3), kan man midlertidig rettrettere til (1) slik at man for eksempel kan beskylde ateister for å argumentere mot "altet".

Kommentar: Som vi ser går strategien ut på å innføre et alternativt gudsbegrep som er spesialdesignet for å være enkelt å forsvare [1], og så bruke dette som en "trojansk hest" for å smugle inn alt det overnaturlige på et senere tidspunkt. Som regel varer det ikke lenge før "altet" har fått selvbevissthet, og før man vet ordet av det har man fått både Jesus og Bibelen med på kjøpet. Merk at punkt (1) og (2) gjør Guds eksistens til lite annet enn en meningsløs tautologi mens punkt (3) ugyldiggjør konklusjonen under (2), ettersom gudsbegrepet skifter definisjon mellom (2) og (3).

11.2. Det ontologiske gudsbevis
Det ontologiske gudsbevis går ut fra det premiss at mennesket kan forestille seg et fullkomment vesen og slutter at et slikt vesen per definisjon må eksistere, for hvis ikke ville det ikke vært fullkomment likevel!

Kommentar: Argumentet koker ned til at Gud må eksistere fordi definisjonen av "Gud" krever det. Det er ikke mulig å definere noe til å eksistere. En definisjon er en avgrensning av ords og uttrykks semantiske innhold for å muliggjøre meningsfull kommunikasjon, ikke en magisk trylleformel med kraft til å omskape virkeligheten. Argumentet er sirkulært i den forstand at det allerede forutsettes i første premiss at vårt imaginære vesen virkelig oppfyller alle kriteriene for fullkommenhet, deriblant eksistens. Nå er det heller ingenting "fullkomment" med den Gud vi kjenner fra hellige bøker som Bibelen eller Koranen, og som tilbes i verdens store monoteistiske religioner.

11.3. Forveksling av betydning og referanse
Argumentet om at Gud må eksistere fordi vi har et ord som "Gud", for eksempel:

  • Ordet "Gud" betyr noe. Men da kan ikke ordet bety noe som ikke eksisterer, for i så fall ville ordet betydd ingenting!
  • Ha! Du brukte selv ordet "Gud"! Enten må Gud eksistere eller så argumenterer du mot ingenting! (lol etc…)

Kommentar: Å gjøre seg dum på denne måten er dessverre langt fra uvanlig. Et ord kan utmerket godt ha en betydning uten å referere til noe i virkeligheten. Det forutsetter bare at ordet har en definisjon. De færreste troende ville nok godtatt eksistensen av fantasifostre som Nøkken, Huldra eller Midgardsormen, for ikke å nevne de konkurrerende gudene fra andre religioner, bare fordi de har et navn.
___________________________________________________

1. Det man kan kalle en omvendt stråmann.

Siste nytt i Meninger Vis flere

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Totalt fravær av rasisme er ikke det samme som rasisme

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

Man er imponert...

Man er imponert...

Historieløs, men på hvilket nivå?

Nei takk, Erna!

Kjære Erna, jeg liker deg egentlig veldig godt. Men nå har du bomma.

Godbiter fra Visjon Norge

Godbiter fra Visjon Norge

Så lenge det finnes slike mennesker, er det behov for Hedningsamfunnet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...