Svar til de troende

Del 8 - Appell til autoritet, popularitet og tradisjon

En rasjonell evaluering av andres tro tar utgangspunkt i deres grunner og spør om disse er sterke nok til å støtte deres konklusjoner. Argumentene vi skal se nærmere på i dagens innlegg, tar utgangspunkt i troende personers konklusjoner og slutter at de nødvendigvis må bygge gode grunner.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 28.02.2010 kl 22:43

"It was, of course a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it."
Albert Einstein

"I admit that I am surprised every time I encounter a religious scientist. How can a bench-hazed Ph. D., who might in the afternoon deftly purée a colleague’s Power Point presentation on the nematode genome into so much fish chow, then go home, read in a two-thousand year old chronicle, riddled with internal contradictions, of a meta-Nobel discovery like "Resurrection from the Dead," and say, gee, that sounds convincing?"
Natalie Angier

8.1. Appell til autoritet
Denne vanlige feilslutningen konkluderer med at en oppfatning er riktig fordi den deles av personer som nyter høy anseelse og tillit, for eksempel:

 • X trodde på Gud. Innbiller du deg at du er smartere enn X (X kan her representere berømte forskere, filosofer eller andre autoriteter som enten tror på Gud eller påstås å gjøre det)?
 • X er en gudfryktig kristen. Innbiller du deg at du vet bedre enn X?
 • Som professor i fysikk mener jeg den rene materialisme er uholdbar.
 • Jeg kjenner en professor i fysikk som mener den rene materialisme er uholdbar.

Kommentar: Hvor stor lit vi kan feste til en påstand kommer an på hvor godt den er begrunnet og ikke hvem som har fremsatt den. At store navn som Newton trodde på Gud, kan ikke tas til inntekt for Guds faktiske eksistens ettersom dette uansett ikke var noen vitenskaplig oppdagelse de hadde gjort.

Det er påfallende hvor raskt slike "fysikkprofessorer" etc. later til å glemme alt de har lært om vitenskaplig metodikk, krav til etterprøvbarhet, god og dårlig logikk, etc. når det er snakk om å forsvare religiøse dogmer. Kreasjonister gjør ofte selv et poeng ut av sin utdannelse og sine akademiske titler, men det hjelper selvsagt ikke om man er aldri så mye skolert i vitenskap, så lenge man ikke følger vitenskaplige spilleregler.

Statistisk sett er medlemmer av den vitenskaplige eliten for øvrig langt mindre religiøse enn gjennomsnittet av befolkingen. Dette i seg selv er ikke noe argument mot Guds eksistens, men det kvalifiserer enda mindre til å være et argument for å tro på noen gud.

8.2. Appell til popularitet
Dette argumentet er spesielt populært blant moderate troende. Argumentet går ut fra den observasjon at mennesker til alle tider og over alt i verden har trodd på en eller annen form for "gud(er)" og de kan vel ikke alle ta feil? Altså må det nesten "være noe i det".

Kommentar: Argumentet kan også forstås som en appell til flertallets autoritet. Dessverre kan ikke faktaspørsmål avgjøres ved folkeavstemning. Det geosentriske verdensbilde var ikke noe mer riktig før Copernicus og Galileo selv om så godt som alle trodde det. Argumentet kan like gjerne snus på hodet: Uansett hvilken religion man måtte bekjenne seg til, vil flertallet være uenige ettersom ingen enkelt religion har tilslutning fra noe mer enn en minoritet blant verdens befolkning.

8.3. Appell til tradisjon
Denne kategorien omfatter alle varianter av argumentet om at religionen er en del av vår kulturarv, for eksempel:

 • Vår kulturelle identitet er uløselig knyttet til kristendommen.
 • Vårt samfunn er bygget på de kristne grunnverdier.
 • Grunnlovsfedrene bestemte at Norge skulle være et kristent land. Forkaster du grunnloven?

Kommentar: Argumentet kan også forstås som en appell til tidligere generasjoners autoritet. At folk i vår kultur alltid har trodd på en ide og oppfattet den som en viktig del av vår kulturelle identitet, impliserer ikke på noen måte at den har noen rot i virkeligheten. Det blir ikke noe mer grunn til å tro noe i dag av at vi trodde det i går. Vi vet dessuten at ulike religiøse tradisjoner ofte motsier hverandre. Siden ikke alle kan ha rett, kan vi trygt konkludere at de ikke sier noe om virkeligheten. For øvrig er det ingenting "kristent" med de grunnverdier som de vestlige demokratier bygger på, og takk og pris for det. Grunnlovsfedrene skrev også at jøder skulle nektes adgang til riket uten at det blir noe mindre forkastelig av den grunn. Hva loven sier avgjør ikke hva som er rett, men hva som er rett bør avgjøre hva loven sier.

8.4. Appell til omvendte ateister
Poenget som er underforstått her, er selvsagt at selv folk med den samme skeptiske innstilling og de samme krav til rasjonell begrunnelse som deg selv har vært tvunget til å innse at deres syn (og ditt) ikke lot seg forsvare, for eksempel:

 • X var tidligere en profilert ateist. I dag er X en overbevist kristen.
 • Jeg var en like skråsikker ateist som deg tidligere (Underforstått: "Nå vet jeg bedre").
 • Mange kristne har vært i ditt sted tidligere.

Kommentar: Så lenge nyfrelste ikke kan legge frem noe argument som kan begrunne konverteringen, men henfaller til de samme torturerte rasjonaliseringene som er gjengitt i de øvrige innleggene i denne serien, må vi se etter noe annet enn en rasjonell grunn. Nå finnes det også en rekke eksempler på at troende har blitt ateister. Forhenværende religiøse er ofte blant de flinkeste til å plukke fra hverandre det de tidligere trodde på. Frelsen har tydeligvis ikke større overbevisningskraft enn at selv de som har "sett lyset" kan skifte syn iblant…

8.5. Appell til martyrer
Dette klassiske argumentet sier at troen må være sann fordi noen har vært villige til å dø for den, for eksempel:

 • Du tror vel ikke såpass mange av de første kristne ville gitt sine liv for en uekte Gud?

Kommentar: Frivillig martyrium sier noe om en tros intensitet, men ingenting om dens objektive riktighet. At man tror veldig sterkt beviser ikke at man har rett i det man tror. Martyrium forekommer minst like mye innenfor andre religioner enn kristendommen (tenk for eksempel på islamske selvmordsbombere). Siden ikke alle kan ha rett, er argumentet i grunnen nokså verdiløst.

Siste nytt i Meninger Vis flere

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Totalt fravær av rasisme er ikke det samme som rasisme

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

Man er imponert...

Man er imponert...

Historieløs, men på hvilket nivå?

Nei takk, Erna!

Kjære Erna, jeg liker deg egentlig veldig godt. Men nå har du bomma.

Godbiter fra Visjon Norge

Godbiter fra Visjon Norge

Så lenge det finnes slike mennesker, er det behov for Hedningsamfunnet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...