Protestantiske kirkers "rankingsystem" i USA

Foto: Shiva

Blant de protestantiske kirkene i USA er det en slags ranking med Episcopalians "på topp" og Baptists og andre evangelicals "på bunnen." Jeg vurderer å se nærmere på dette i mastergradsstudiet mitt.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Jeg går på mastergradsstudiet i Religionshistorie ved UiO og et av emnene jeg tar dette semesteret er REL4210 - Religion i USA. Blant pensumbøkene i dette emnet har vi Religious America, Secular Europe?, som jeg ga en kjapp beskrivelse av i forrige blogginnlegg, og Habits of the Heart som jeg også har fullført. To gode bøker som jeg anbefaler på det sterkeste for de som er interessert i religion generelt og forholdet mellom amerikansk og europeisk religiøsitet spesielt.

Det er selvsagt mange interessante punkter som kommer opp i disse bøkene, men et fenomén i amerikansk religiøsitet som særlig har fanget min interesse er dette med den religiøse mobiliteten blant amerikanere, og da særlig innen den protestantiske delen av kristendommen. Jeg siterer fra Religious America, Secular Europe? (s. 20 - min utheving):

"...churches [in the U.S.] are markers of class. The pluralism of American denominations combined with the high geographical mobility of Americans [have produced] a unique system of class symbolism. Thus in every American community there developed (...) a ranking of Protestant churches in terms of status. (...) ...usually with the Episcopalians on the top, followed by Presbyterians and Methodists, down to Baptists and other Evangelicals."

Og på neste side kommer forfatteren med et eksempel på dette:

"A colleague told me that he grew up as a Baptist but that now, having become a professor, he had joined a Methodist church. I already had some sense of the denominational status system, so I asked him: 'Why not Episcopalian?' He replied: 'No, that would be pushing it.'"

For meg er dette utrolig fascinerende og noe jeg vurderer å fordype meg i på mastergradsstudiet. Ingenting er sikkert ennå, men jeg skal til USA i sommer for å besøke småbyen jeg var utvekslingsstudent i for ti år siden, og lurer på om jeg skal kombinere dette med en aldri så liten religionssosiologisk forskning i byen.

Vi får se ;)

Shivas blogg finner du her.

(Gjengitt med tillatelse.)

Siste nytt i Kultur Vis flere

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

TV-pastoren så rødt

I følge ferske regnskapstall har gavetilstrømmingen til den kristne TV-kanalen Visjon Norge gått betydelig ned. "Du er en jævla drittsekk" svarte TV-pastor Jan Hanvold da NRK ville intervjue ham om de fallende gaveinntektene til TV-kanalen.

Lavmål fra NRK

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Ronnie Johanson anmelder bok

Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

Ny bok

Ny bok "Kristendommen mot undergangen"

Hedningen John Einbu har kommet med ny bok.

Segregering og tildekking

Segregering og tildekking

Det er åpenbart blitt et problem at unge menn fra muslimske land samles og omringer jenter, for så å tafse på dem. Det er blitt et såpass stort problem at enkelte festivaler ønsker å lage egne soner for kvinner, slik at de kan føle seg trygge. Tyske myndigheter har spekulert på det samme; å lage egn...