Tar religion inn i utenriks-politikken

USA forstår ikke religionenes politiske betydning rundt i verden, hevder en rapport fra en tankesmie som står president Barack Obama nær. Alt før trykksverten er tørr, har presidenten gjennomført noen av forslagene.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 26.02.2010 kl 11:31

– Amerikansk utenrikspolitikk er hindret av en nærsynt, uinformert og lite kompromissvillig vestlig sekularisme. Dette gir næring til religiøs ekstremisme, truer tradisjonelle kulturer og mislykkes i å hjelpe frem religiøse grupper som støtter fred og menneskerettigheter, heter det i en rapport fra tankesmien Chicago Council on Global Affairs.

Hovedkonklusjonen er at religion må bli en integrert del av amerikansk utenrikspolitikk.

Den 90 sider lange rapporten er ført i pennen av mer enn 30 akademikere og folk med erfaring fra det politiske liv. Alle med ulik religiøs bakgrunn og politisk ståsted. Arbeidet har tatt to år og ble presentert i Washington denne uken.

Gruppen mener den følger opp signalene fra Obamas berømte tale i Kairo 4. juni i fjor, der presidenten strakte ut en hånd til den muslimske verden.

En slik tilnærming er ikke ukontroversiell i USA, hvor den kristne høyresiden fortsatt står sterkt.

For å sikre USA innflytelse, er det viktig å ha kontakt med sterke folkelige religiøse organisasjoner, uansett tro, hevder rapporten.

Forfatterne sier at USA, på samme måte som den tidligere misforsto nasjonalismen, i dag ikke forstår religionens økende politiske betydning. Revolusjonen i Iran i 1979 nevnes som et konkret eksempel på den første store feilvurderingen. Selv om de fleste konkrete eksemplene dreier seg om forholdet mellom USA og den muslimske verden, understrekes det at dette er et problem i alle land der tro er viktig for landets politiske liv.

Les hele saken her.

Sekularister har en relativt idealistisk innstilling: Verden ville vært et langt bedre sted dersom ørten ulike religioner ikke hadde stått i vegen for fellesskapet.
Men dessverre er ikke livet sånn. Verden er full av religioner, og vanvittig mye folk som er styrt av disse.
Er Obama taktisk smart som vil spille på lag med disse, eller burde han (og resten av Vesten) være mer kompromissløs opp mot vrangforestillingene?
Problemet med den siste her, er flere, bl.a. at sekularistene da blir like dogmatiske og "vi alene besitter sannheten" som det de anklager fundamentalistisk religiøse for.

Hva mener DU? Delta i år gallupp!

Siste nytt i Politikk Vis flere

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Mener KRLE bereder grunnen for svindlere

Lars Gule vil ha religionsundervisningen ut av skolen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener slik undervisning bør være selvsagt.

Kaktus til JErna!

Kaktus til JErna!

Da har leder Morten Guldberg overlevert kaktus til stasministerens kontor!

Nei takk, Erna!

Kjære Erna, jeg liker deg egentlig veldig godt. Men nå har du bomma.

Kaktus, denne gang fysisk

Kaktus, denne gang fysisk

Soleklar kandidat

Den katolske kirke rir igjen

Den katolske kirke rir igjen

Den katolske kirke legger til rette for for at overgrep mot barn skal kunne utføres og skjules ved at den krever at katolske prester skal leve i sølibat, samt at overgrep ikke skal meldes direkte til politiet, men til Vatikanet. Nå er det kommet avsløringer om at flere katolske menigheter i USA skal...

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...