Når debatt blir drapsmotiv

Drapsforsøket på Lars Hedegaard Foto: NTB scanpix

Det er blitt farligere å ytre seg i de nordiske land.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 10.02.2013 kl 13:38

Antirasistisk senter følger med på høyreekstreme miljøer i Norge. Nå har en ny gruppe dukket opp på scenen: ekstreme islamister, skriver rådgiver Shoaib Sultan i Antirasistisk senter. Han sier videre at Antirasistisk Senter identifiserte dette miljøet i rapporten Høyreekstremisme i Norge som utkom i fjor. På den tiden var miljøet fremdeles et løst nettverk, men de ekstremistiske synspunktene gruppen hadde fremmet, gjorde at vi raskt besluttet at vi trengte å holde øye med den.

Etter å ha fulgt gruppen i ett år, har vi kommet frem til at gruppen bør klassifiseres som høyreekstremistisk. Vi kom frem til at enhver adekvat definisjon av høyreekstremisme også vil ramme dette miljøet.

Shoaib Sultan tar også opp hvordan disse grupperingene reagerer på ytringer med trusler når han sier at en rekke aktører, Muslimer som ikke-Muslimer, som har snakket ut mot gruppen, har også mottatt trusler. Gruppen fremmer også ulikhet som et ideal ved at mennesker som ikke deler deres religion skal ha færre rettigheter og være underordnet dem. Muslimer som ikke deler deres tanker blir erklært som ikke-muslimer og forfølges med trusler og sjikane.

Les hele kronikken av Shoaib Sultan her

Ingvar Ambjørnsen sier seg langt på vei enig med Shoaib Sultan i en kronikk for Cappelen Damms forlagsblogg. Han skriver blandt annet at det ekstreme innenfor Islam er ikke mer nytt enn det ekstreme innenfor de ytterliggående høyregruppene som styrkes i hele Europa nå. De to motpolene nærer hverandres hat. Vi andre, som skal måtte leve i spennet mellom dem, må raskest mulig lære oss å ha to tanker i hodet samtidig. Ambjørnsen tar også opp hvordan trusler har fått oss til å sensurere oss selv. Han sier blandt annet at i dag ville Salman Rushdie neppe hadde funnet et forlag til boken sin "Sataniske Vers"

Det er et paradoks. Mens støyen stiger på internett, og alle og enhver kan si og skrive nær sagt hva som helst på blogger og i kommentarfelt, har fatwaen i stillhet vevd seg inn i forlag og kulturinstitusjoner. Vi har lært frykten å kjenne. Den historiske romanen ”The Jewel of Medina” av Sherry Jones ble øyeblikkelig strøket av listene til storforlaget Random House da en professor i Islamsk historie mente den kunne være støtende.

Les hele Ambjørnsens kronikk her

Samtidig som Ambjørnsen skriver sin kronikk utføres et attentat mot den 70 år gamle danske forfatteren og debattanten Lars Hedegaard. Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten skriver at dette passer inn i et like farlig som deprimerende mønster: Meninger og ytringer som av noen defineres som upassende, møtes med vold og trusler. Hensikten er åpenbar. Kritikere skal skremmes til taushet, meningsmotstandere i verste fall likvideres. Han sier videre at de siste tiårene har vi kikket ut gjennom et liberalt tidsvindu. Systematisk har tabuer falt og åpenheten blitt forsterket. Knapt noe har vært så hellig at det ikke kunne fleipes med, enten dette noe har hatt form som religion, kongehus eller seksualitet. Denne utviklingen har nok forført mange av oss til å tro at denne åpenheten ikke kunne reverseres, at den en gang for alle var kommet for å bli.

Nå virker slett ikke dette så sikkert lenger. Vi ser at det popper opp ekstremistgrupper som ikke har nok med å pleie sin egen fanatisme. De vil også være normdannende for resten av samfunnet.

Les hele kronikken til Harald Stanghelle her

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn