Marokkos religiøse løkke strammes. Del 1, ny fatwa fremlagt om dødstraff for apostater.

The Supreme Counsil of Ulamas i Marokko har framlagt et forslag om dødsstraff for apostasi i Marokko.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 01.05.2013 kl 16:14

For kort tid siden la The Supreme Counsil of Ulamas i Marocco forslag om dødsstraff for apostasi i Marokko ifølge nyhetssiden Lakome. The Supreme Counsil of Ulamas er et råd bestående av religiøst lærde. Rådet er utnevnt av Ministery of Religious Endowments and Islamic Affairs, og er regnet som det høyeste religiøse statlige organ i Marokko.

Dette rådet har nå altså kommet med et forslag om fatwa mot folk som ønsker å forlate den islamske tro. Marokko er regnet for å være et land som fører en moderat islamsk linje, og påstår selv de har religionsfrihet. Denne fatwa sier jo kanskje noe annet? Hittil har de «kun» hatt fengselsstraff og bot for å prøve å omvende en muslim (Utdrag av loven: «Den som har vanskeliggjort eller prøvd å nekte en eller flere personer fra tilbedelse eller fra å delta i gudstjenester innen enhver religion kan straffes med inntil seks måneder til tre års fengsel, og en bot på 200-500 dirham.»). Så "religionsfrihet" er jo å ta litt i. For det religiøse mennesker ofte glemmer, er at religionsfrihet også innebærer retten til frihet fra religion. Dette er noe vi særskilt ser i islamske land. Ateister er blant de mest forfulgte i denne delen av verden.

Denne fatwaen var skrevet allerede i april i 2012, men ikke offentliggjort før nå. Den har visstnok skapt sterke reaksjoner i Marokko. Kan dette være enda et tre i den islamske verden som feller sine løv i Den Islamske Høst? For en Islamsk Vår har det neppe vært. Siden opprørene startet har vi sett islamister få større tak. Blant annet har Det Muslimske Brorskap fått makten i Egypt og Tunisia har fått islamistisk styre. Nå ser vi altså mulige endringer mot et religiøst styre i Marokko også. Kan denne fatwaen være en motreaksjon på at flere og flere ateister står frem i den arabiske verden? Vi har jo sett flere eksempler på åpne ateister der den siste tiden. For ikke lenge siden startet også Council of Ex-Muslims of Morocco, og ikke å forglemme den marokkanske bloggeren Kacem El-Ghazzali som måtte flykte til Sveits på grunn av sin ateistiske aktisvisme.

For dem som kan tysk, kan dere finne fatwa teksen her. Foreløpig er denne tyske oversettelsen av Kacem El Ghazzali den eneste jeg har funnet. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=509174805785434&set=a.184094914960093.33379.168639329838985&type=1

Ulama er en egen klasse lærde av islam som befatter seg med flere felt innen islamsk lovgivning, blandt annet tolkning og utarbeidelse av islamsk lov.

Siste nytt i Islam Vis flere

Samar fra Syria - norsk ateist

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Offisiell uttalelse fra Hedningsamfunnet

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Totalt fravær av rasisme er ikke det samme som rasisme

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

Om tegneseriehelter og sensur

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...