Når debatt blir drapsmotiv

Drapsforsøket på Lars Hedegaard Foto: NTB scanpix

Det er blitt farligere å ytre seg i de nordiske land.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 10.02.2013 kl 13:38

Antirasistisk senter følger med på høyreekstreme miljøer i Norge. Nå har en ny gruppe dukket opp på scenen: ekstreme islamister, skriver rådgiver Shoaib Sultan i Antirasistisk senter. Han sier videre at Antirasistisk Senter identifiserte dette miljøet i rapporten Høyreekstremisme i Norge som utkom i fjor. På den tiden var miljøet fremdeles et løst nettverk, men de ekstremistiske synspunktene gruppen hadde fremmet, gjorde at vi raskt besluttet at vi trengte å holde øye med den.

Etter å ha fulgt gruppen i ett år, har vi kommet frem til at gruppen bør klassifiseres som høyreekstremistisk. Vi kom frem til at enhver adekvat definisjon av høyreekstremisme også vil ramme dette miljøet.

Shoaib Sultan tar også opp hvordan disse grupperingene reagerer på ytringer med trusler når han sier at en rekke aktører, Muslimer som ikke-Muslimer, som har snakket ut mot gruppen, har også mottatt trusler. Gruppen fremmer også ulikhet som et ideal ved at mennesker som ikke deler deres religion skal ha færre rettigheter og være underordnet dem. Muslimer som ikke deler deres tanker blir erklært som ikke-muslimer og forfølges med trusler og sjikane.

Les hele kronikken av Shoaib Sultan her

Ingvar Ambjørnsen sier seg langt på vei enig med Shoaib Sultan i en kronikk for Cappelen Damms forlagsblogg. Han skriver blandt annet at det ekstreme innenfor Islam er ikke mer nytt enn det ekstreme innenfor de ytterliggående høyregruppene som styrkes i hele Europa nå. De to motpolene nærer hverandres hat. Vi andre, som skal måtte leve i spennet mellom dem, må raskest mulig lære oss å ha to tanker i hodet samtidig. Ambjørnsen tar også opp hvordan trusler har fått oss til å sensurere oss selv. Han sier blandt annet at i dag ville Salman Rushdie neppe hadde funnet et forlag til boken sin "Sataniske Vers"

Det er et paradoks. Mens støyen stiger på internett, og alle og enhver kan si og skrive nær sagt hva som helst på blogger og i kommentarfelt, har fatwaen i stillhet vevd seg inn i forlag og kulturinstitusjoner. Vi har lært frykten å kjenne. Den historiske romanen ”The Jewel of Medina” av Sherry Jones ble øyeblikkelig strøket av listene til storforlaget Random House da en professor i Islamsk historie mente den kunne være støtende.

Les hele Ambjørnsens kronikk her

Samtidig som Ambjørnsen skriver sin kronikk utføres et attentat mot den 70 år gamle danske forfatteren og debattanten Lars Hedegaard. Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten skriver at dette passer inn i et like farlig som deprimerende mønster: Meninger og ytringer som av noen defineres som upassende, møtes med vold og trusler. Hensikten er åpenbar. Kritikere skal skremmes til taushet, meningsmotstandere i verste fall likvideres. Han sier videre at de siste tiårene har vi kikket ut gjennom et liberalt tidsvindu. Systematisk har tabuer falt og åpenheten blitt forsterket. Knapt noe har vært så hellig at det ikke kunne fleipes med, enten dette noe har hatt form som religion, kongehus eller seksualitet. Denne utviklingen har nok forført mange av oss til å tro at denne åpenheten ikke kunne reverseres, at den en gang for alle var kommet for å bli.

Nå virker slett ikke dette så sikkert lenger. Vi ser at det popper opp ekstremistgrupper som ikke har nok med å pleie sin egen fanatisme. De vil også være normdannende for resten av samfunnet.

Les hele kronikken til Harald Stanghelle her

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...