Modig tenkning fra en frafallen prest

Klok bok om tro.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 29.06.2011 kl 02:48

(Publisert i Dagbladet 20.06.11. Gjengitt med tillatelse av forfatteren.)

ANMELDELSE: Rudi Kessel er en tidligere katolsk prest, født og oppvokst i det katolske landet Belgia. Han ble utdannet i hjemlandet og kom til Norge etter sin prestevigsel, i 1965.

I 1982 hadde han fått nok av å jobbe i den strenge, hierarkiske organisasjonen, og dråpen som fikk begeret til å renne over, var kirkens dekret om at prester ikke har anledning til faglig organisering.

Fagforeninger

Dette dekretet kom samtidig med at polske arbeidere — ledet av den ivrige katolikken Lech Walesa — kjempet for retten til fri fagorganisering innenfor det strengt hierarkiske kommunistsystemet i Polen. Deres motpart, general Jaruzelski, brukte samme argumentasjon som Vatikanet:
«Hvorfor skal dere ha egne fagforeninger — vi tar oss jo av arbeidernes kår.»

Det var den polske paven, Karol Wojtyla — ihuga antikommunist — som sto som avsender av dekretet. Og slik ble Kessel vekket.

Lukket om sine dogmer

Han hadde nok lenge hatt uro for hvor kirken var på vei, etter at den friske, vårlige stemningen skapt av pave Angelo Roncalli, det andre vatikankonsilet og den latinamerikanske frigjøringsteologien, var satt til side. Kirken lukket seg om sine dogmer, sin hierarkiske struktur og sin antimodernisme.

Kessel forteller i boka en del om sitt liv som prest, og det ville ikke gjort noe om han hadde fortalt mer, gjerne med flere eksempler fra egen praksis. Men dette er ingen selvbiografi, det er en tenkebok om religion, og hele teksten er preget av veloverveide, modne tanker.

Boka favner vidt, den omtaler alle slags religiøse fenomener, og Kessel prøver, på en sindig, tålmodig måte å plukke fra hverandre de ulogiske paradoksene religionene hviler på.

Rikelig med krutt

Boka er ingen brannfakkel, selv om den har rikelig med krutt i seg. Den voksne vismannen som skriver sørger for at temperaturen holder seg på det jevne, og en slik stil kler stoffet godt. Det bereder grunnen for de sterkeste sekvensene, som for eksempel der han går til åtak på ideen om «kristne grunnverdier» — dette motebegrepet som nå skal forsvare kirkens privilegerte stilling til tross for synkende oppslutning.

For hva er egentlig kristne grunnverdier? Er det verdier bare kristendommen har? Eller verdier forankret i Bibelen?

Kessel viser at det ikke kan være noen av delene. De såkalt kristne grunnverdiene er allmenne, humanistiske idealer som finnes i mange religioner og livssyn.

Ypperlig konfirmasjonsgave

Denne boka må være den ideelle konfirmasjonsgave. Her er det rikelig med stoff å tenke over — kanskje særlig for dem som er midt oppe i tvil og tro.

For de av oss som har et mer avklart forhold til betongregimet i pavekirken og religionenes undertrykkende potensial, blir boka mer en påminnelse over hvor viktig det er å holde hodene kalde i vår tid, da religiøse fornemmelser tar seg stadig større plass i offentligheten.

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...