Svar til de troende

Del 7 - Pascals veddemålsargument

La gå at det ikke finnes noen gode argumenter for å konkludere at Gud sannsynligvis eksisterer, men er det ikke likevel best å tro, bare i tilfelle?

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 28.02.2010 kl 22:43

"If Christianity is correct, and I persist in my unbelief, I should expect to suffer the torments of hell. Worse still, I have persuaded others, many close to me, to persist in a state of unbelief. They, too, will languish in "everlasting fire" (Matthew 25:41). If the claims of Christianity are true, I will have realized the worst possible outcome of a human life. The fact that my continuous and public rejection of Christianity does not worry me should suggest to you just how unsatisfactory I think your reasons for being a Christian are."
Sam Harris

Heller ikke dette argumentet sier noe om sannsynligheten for at Gud eksisterer. Derimot sier argumentet at det lønner seg å tro i tilfelle Gud eksisterer:

  • Hvis de troende tar feil, så har de ikke tapt noe. Men hvis ateistene tar feil, har de tapt alt.
  • Så lenge man ikke vet med sikkerhet om Gud eksisterer eller ikke, bør man satse alt på at han gjør det for å være på den sikre siden.

Kommentar: Nå er det åpenbart ikke mulig å "sikre seg" ved å tro. Hva om man "satser" på feil Gud? Eller sett at Gud kun belønner dem som er beredt til å følge logikk og empiri til det siste uten å la seg påvirke av løfter eller trusler? Hvor sannsynlig er det forresten at en rettferdig Gud som kan lese folks tanker ville ta imot en opportunist som kun tilber han ut fra egoistiske vinningsmotiver?

Selv om vi setter som premiss at alle troende kommer til himmelen mens alle ateister vil brenne i helvete dersom Gud eksisterer, så blir ikke Guds eksistens noe mer sannsynlig av den grunn. Argumentet kan derimot snus på hodet: At en ateist som jeg selv kan skrive alt dette uten å føle den ringeste antydning til frykt for Guds evige vrede sier litt om hvor kjemisk fri for troverdighet jeg finner hele ideen om Gud.

En rasjonell tro er strengt tatt ikke noe man velger i det hele tatt. Å tro er å holde noe for å være sant eller overveiende sannsynlig mens et valg per definisjon er en viljesakt. Ingenting blir sant eller sannsynlig av at man vil tro det.

Det er ikke engang riktig at man har alt å vinne og ingenting å tape på å tro. Hvis Gud ikke eksisterer, har de troende kastet bort det eneste livet de har på å forfølge et fiktivt mål. De har også gjort seg skyldige i et justismord ved å fordømme andre som syndere på feil premisser. Dersom de troende ikke oppfatter det som noe problem, så sier det mest om dem selv.

Siste nytt i Meninger Vis flere

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Totalt fravær av rasisme er ikke det samme som rasisme

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

Man er imponert...

Man er imponert...

Historieløs, men på hvilket nivå?

Nei takk, Erna!

Kjære Erna, jeg liker deg egentlig veldig godt. Men nå har du bomma.

Godbiter fra Visjon Norge

Godbiter fra Visjon Norge

Så lenge det finnes slike mennesker, er det behov for Hedningsamfunnet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...