Selvmotsigelser og logiske brister i Bibelen

4. Generelt fra det Nye Testamentet

Uavhengig av hva jeg personlig mener om Bibelens innhold, skal jeg være den første til å si at det spennende å studere dens tilblivelse. Faktisk er det langt mer interessant å lese OM Bibelen enn å lese I Bibelen. Her kan selvmotsigelsene i teksten være til stor hjelp for å forstå de ulike forfatternes perspektiver og biaser. Når man har kvittet seg med de teologiske brillene, blir det for eksempel raskt klart at mye i det Nye Testamentet best kan forstås i lys av motsetninger mellom rivaliserende grupper av kristne.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2010 kl 23:54

Forskere har lenge vært klar over en fundamental motsetning mellom en konservativ jødisk fraksjon representert ved apostler som Peter ("Kefas") og en kristendom beregnet på hedningene, bl.a. representert ved Paulus. Sentrale stridsspørsmål var hvorvidt hedningene måtte konvertere til jødedommen før de kunne bli kristne, hvorvidt de kristne var forpliktet til å følge moseloven samt hvorvidt frelse var oppnålig gjennom gjerninger (Matteus 16:27, 19:17, 25:41-46, Jakob 2:14, 2:17, 2:21-25 etc.) eller kun gjennom tro (Romerne 1:16-17, 3:20,28, 4:2,13, 5:1, 10:9, Galaterne 2:16, 3:11-12, Efeserne 2:8-9 etc.).

En direkte referanse til en slik konflikt finner vi i Galaterne 2:11-14, mens 2 Korintierne 11:3-4 advarer mot predikanter som forkynner "en annen Jesus". For Paulus og hans likesinnede var selve kjernen i budskapet at de kristne ble befridd fra Moseloven ved at Jesus sonet for menneskenes synder på korset (se for eksempel Romerne 10:4, Galaterne 3:13, 4:4-5, Efeserne 2:15, Hebreerne 7:18, 8:13). På den andre siden kan ordene som legges i munnen på Jesus i Matteus 5:17-19 oppfattes som svar på tiltale til Paulus og hans tilhengere fra en mer reaksjonær jødisk fraksjon.

Også mellom evangelistene finner vi avslørende mønstre av likhet og ulikhet. I følge det eldste evangeliet (Markus) var Jesus ikke kjent som Messias i sin levetid, Jesus selv holdt sin identitet hemmelig (Markus 1:24-25,3:11-12,8:29-30,9:9), og selv ikke hans egne disipler forsto hvem han var eller hva han snakket om (Markus 4:13, 8:14-21). Hos Matteus står Jesus åpent frem som Messias fra første stund, og disiplene er aldri i tvil om hva han representerer. Sammenlikn. f.eks. Markus 6:51-52 og Matteus 14:32-33. Symptomatisk i så måte er det at åpenbarings-scenen i Markus 1:10-11/Lukas 3:21-22 mest av alt likner en privat åpenbaring til Jesus selv ("Du er min sønn") mens Matteus 3:16-17 forvandler den til en offentlig kunngjøring ("Dette er min sønn"). Flere eksempler følger.

Hvor mange slektsledd var det mellom og David Jesus?

 • 28 slektsledd f.o.m David t.o.m Jesus (Matteus 1:6-16).
 • 43 slektsledd (med helt andre navn) f.o.m David t.o.m Jesus (Lukas 3:23-31).
 • Jesu mor var en Jomfru og ble fruktsommelig med den hellige ånd, følgelig kunne ikke Jesus være beslektet med David gjennom Josef i det hele tatt (Matteus 1:18-23, Lukas 1:34-35).
 • Messias er ikke Davids sønn (Markus 12:35-37).

Hvor dro Maria og Josef etter Jesu fødsel?

Visste Maria og Josef at Jesus var Guddommelig?

 • Maria blir på mirakuløst vis gravid med den hellige ånd, og engelen Gabriel annonserer at barnet er guddommelig (Matteus 1:20-23, Lukas 1:26-38).
 • Likevel, forstår ikke foreldrene hva Jesus snakker om, når han sier han hører til i sin fars hus (tempelet i Jerusalem) (Lukas 2:43-50).
 • Jesu familie trodde han var fra forstanden (Markus 3:21).

Var døperen Johannes en reinkarnasjon av profeten Elia?

Visste Johannes at Jesus var Messias?

 • Johannes har vitnet om at Jesus er Guds sønn. Han døper med vann for å åpenbare Jesus for Israel (Johannes 1:29-34). Johannes sier at han selv trenger å døpes av Jesus (Matteus 3:13-14). Etter at Jesus er døpt av Johannes, åpner himmelen seg, og en røst fra himmelen erklærer at Jesus er Guds sønn (Matteus 3:16-17, Markus 1:9-11, Lukas 3:21-22).
 • Senere sender Johannes sine disipler til Jesus for å spørre om han er den som skal komme, eller om de skal vente på en annen (Matteus 11:2-3, Lukas 7:18-20).

Hva gjorde Jesus like etter dåpen?

Hvordan rekrutterte Jesus Peter?

 • Peter og Andreas skal ut og fiske, og Jesus ber dem heller bli med han og fiske mennesker (Matteus 4:18-20, Markus 1:16-18).
 • Peter har strevet hele natten uten å få noen fangst. Jesus ber han kaste ut sine garn på nytt, og Peter haler i land en kjempefangst (Lukas 5:2-11).
 • Peters bror Andreas løper til Peter og forteller at de har funnet Messias, etter å ha hørt Johannes snakke om Jesus (Johannes 1:35-42).

Hvem var den tolvte disippelen?

Kontaktet mannen med den syke tjeneren Jesus personlig?

Hvor mange besatte menn møtte Jesus ved Galileasjøen?

Nærmere bestemt hvor skjedde dette?

Hvorfra kom kvinnen med den besatte datteren?

Hvor mange blinde helbredet Jesus på vegen til Jeriko?

Når kastet Jesus kjøpmennene ut av tempelet?

Hvor ble Jesus salvet?

Ba Jesus om for sitt liv?

Hva gjorde Judas med sølvpengene han mottok for å forråde Jesus?

Hvordan døde Judas?

Hva sa Jesus til Pilatus?

Hvem bar Jesu kors?

På hvilken dag ble Jesus korsfestet?

Når på døgnet ble Jesus korsfestet?

Spottet de andre korsfestede forbryterne også Jesus?

 • Ja, "de som var korsfestet sammen med ham" (i bestemt form flertall) spottet han (Markus 15:32, Matteus 27:44).
 • Bare en av forbryterne spottet Jesus og ble irettesatt av den andre (Lukas 23:39-42).

Hva var Jesu siste ord på korset?

Hvem var kvinnene som kom til Jesu grav?

Var graven åpen da kvinnene kom?

Hvem møtte kvinnene ved graven?

Hadde noen gjenoppstått fra de døde før Jesus?

Fortalte kvinnene disiplene at Jesus var gjenoppstått?

Hvem var de(n) første Jesus åpenbarte seg for etter oppstandelsen?

Hvor åpenbarte Jesus seg for resten av disiplene?

Når ble Jesus tatt opp til himmelen?

Hvor var Jesus da han ble hentet opp til himmelen?

Har noen andre enn Jesus steget opp til himmelen?

Er Jesus allmektig?

Er Jesus Gud?

 • Ja: "I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.[...] Og Ordet blev kjød og tok bolig iblandt oss" (Johannes 1:1, Johannes 1:14). "jeg og Faderen, vi er ett" (Johannes 10:30). "den som ser mig, ser ham som har sendt mig" (Johannes 12:45). "For i ham bor hele guddommens fylde legemlig" (Kolossenserne 2:9). "Vis samme sinnelag som Jesus Kristus. Enda han var Gud holdt han ikke på sine rettigheter". (Filippenserne 2:5-6).
 • Nei: "Men Jesus sa til ham: Hvorfor kaller du mig god? Ingen er god uten én, det er Gud" (Markus 10:18, Lukas 18:19). "å sitte ved min høire og ved min venstre side, det tilkommer det ikke mig å gi nogen, men det gis dem som det er beredt av min Fader" (Matteus 20:23). "Men hin dag eller time vet ingen, ikke engang englene i himmelen, ikke engang Sønnen, men alene min Fader" (Markus 13:32, Matteus 24:36). "Min Fader! er det mulig, da la denne kalk gå mig forbi! Dog, ikke som jeg vil, men som du vil!" (Matteus 26:39, Markus 14:36, Lukas 22:42). "For jeg har ikke talt av mig selv, men Faderen, som har sendt mig" (Johannes 12:49). "Faderen er større enn jeg" (Johannes 14:28).

Når skal Guds rike komme?

 • Før apostlene har rukket å forkynne evageliet over hele Israel (Matteus 10:23).
 • Ikke før evangeliet er forkynnet over hele verden (Matteus 24:14).

___________________________________________________
1. Forfatteren har neppe vært lokalkjent i Galilea, ettersom verset gir inntrykk av at Gerasa ligger like ved Galileasjøen mens avstanden i virkeligheten er på hele 5 mil.
2. For Johannes symboliserer Jesus "Guds lam, som bærer verdens synd".
3. Opprinnelig hentet fra Salmenes Bok 22.2. Som andre har påpekt, høres sitatet ikke akkurat ut som noe man skulle forvente å høre fra noen som hadde planlagt det slikt.

Siste nytt i Meninger Vis flere

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Totalt fravær av rasisme er ikke det samme som rasisme

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

Man er imponert...

Man er imponert...

Historieløs, men på hvilket nivå?

Nei takk, Erna!

Kjære Erna, jeg liker deg egentlig veldig godt. Men nå har du bomma.

Godbiter fra Visjon Norge

Godbiter fra Visjon Norge

Så lenge det finnes slike mennesker, er det behov for Hedningsamfunnet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...