Jeg leser: Religious America, Secular Europe?

Foto: Shiva

Jeg leser boken Religious America, Secular Europe? av Peter Berger m.fl. som omhandler likheter og forskjeller når det kommer til religiøsitet i USA og Europa.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

I går tjuvstartet jeg litt på pensumet for dette semestret. Jeg har nemlig blant annet valgt å ta emnet REL4210 Religion i USA denne gangen. Dette er et emne jeg lenge har gledet meg til å ta ettersom jeg synes det er fascinerende dette med forskjellene mellom USA og Europa når det kommer til religiøsitet. Det er også derfor jeg begynte med boken som går rett i kjernen av dette.

Religious America, Secular Europe? av Peter Berger m.fl. handler om kuriositeten Europa. Hvorfor er Europa så sekulært? Både USA og Europa har jo vært gjennom en modernisering og sekularisering, hvorfor er religiøsiteten så forskjellig? Dette er spørsmål boken tar opp. Dette er også spørsmål jeg har stilt meg selv opptil flere ganger. Jeg fikk møte denne religiøsiteten da jeg var utvekslingsstudent i Pennsylvania, USA, skoleåret 1999/2000. Nå skal jeg tilbake dit på "10-year reunion" i juni/juli en gang, så da passer det godt å få fokusert litt på USA i studiet mitt også ;)

Jeg har til nå lest introduksjonen og litt av første kapittel. Den virker lettlest og ikke så faglig tung som man skulle tro om en bok på masterstudiet. Så for de som er interessert i dette emnet tror jeg denne boken skulle være midt i blinken. Når jeg er ferdig med boken tenkte jeg å lage et innlegg med hovedpunktene som blir presentert der. Men alt til sin tid. Den må leses først. Den er ikke på så mange sider heller, hvis noen skulle la seg avskrekke av store bøker.

Produktbeskrivelsen fra Amazon.com:

Europe is a relatively secular part of the world in global terms. Why is this so? And why is the situation in Europe so different from that in the United States? These are the key questions considered in this book; key questions (the theme) clearly articulated in the first chapter.Subsequent chapters explore the nature of Eurosecularity in more detail (the variations on the theme) - paying attention to its historical, philosophical and institutional dimensions. They also ask how the question of Eurosecularity is related to social difference (class, ethnicity etc.). In each chapter, the similarities and differences with the American case will be carefully examined. The final chapter explores the ways in which these features translate into policy on both sides of the Atlantic. This book is highly topical and relates very directly to the tensions between Europe and America in the present period.

Shivas blogg finner du her.

(Gjengitt med tillatelse.)

Siste nytt i Kultur Vis flere

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

TV-pastoren så rødt

I følge ferske regnskapstall har gavetilstrømmingen til den kristne TV-kanalen Visjon Norge gått betydelig ned. "Du er en jævla drittsekk" svarte TV-pastor Jan Hanvold da NRK ville intervjue ham om de fallende gaveinntektene til TV-kanalen.

Lavmål fra NRK

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Ronnie Johanson anmelder bok

Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

Ny bok

Ny bok "Kristendommen mot undergangen"

Hedningen John Einbu har kommet med ny bok.

Segregering og tildekking

Segregering og tildekking

Det er åpenbart blitt et problem at unge menn fra muslimske land samles og omringer jenter, for så å tafse på dem. Det er blitt et såpass stort problem at enkelte festivaler ønsker å lage egne soner for kvinner, slik at de kan føle seg trygge. Tyske myndigheter har spekulert på det samme; å lage egn...