- Forbud mot omskjæring av gutter

Kunstnerisk eksempel på omskjæring av åtte dager gammelt guttebarn (i dette tilfellet Jesus, eller Jeshua som var hans navn på arameisk). Foto: Friedrich Herlin de Nördlingen, 1466. Foto: WIKIPEDIA

- Omskjæring av guttebarn er et brudd med religionsfriheten og retten til å bestemme over egen kropp.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2010 kl 10:32

- Det begynner etter hvert å bli et veletablert faktum at omskjæring av gutter ikke har noe medisinsk nytteverdi. Ingen nasjonale eller internasjonale legeforeninger går heller ut og anbefaler praksisen. Rådet for legeetikk sier om omskjæring av gutter at de er skeptiske til kirurgiske inngrep som ikke medfører medisinsk nytteverdi. De sier at det representerer et etisk dilemma å fjerne frisk vev fra noen som ikke kan samtykke. Og Sykepleierforbundets faglige etiske råd er enige. De også er mot omskjæring.

Man kan si det samme for mannlig omskjæring som Ayaan Hirsi Ali har hevdet angående kvinnelig omskjæring; om dette hadde skjedd med deler av kroppen som vises, hvis det for eksempel hadde handlet om å skjære bort en bit av øret eller nesen, da hadde ingen akseptert det. Man kan også si at dyr har bedre beskyttelse enn hva mennesker har i dette landet, hva gjelder merking av tilhørighet. Merking av dyr for rasetilhørighet ble forbudt ved lov om dyrevern fra 1974. Men merking av guttebarn for religionstilhørighet er fremdeles lovlig.

Dersom omskjæring av kvinner ansees som et lovstridig overgrep, og dersom vi til og med beskytter kjæledyrene våre mot mutilering, hvorfor er vi ikke villige til å gi små guttebarn den samme beskyttelsen?

Resten av innlegget kan leses i Dagsavisen.

Her er linker til en del andre saker i samme sjangeren:

Gikk med Jesu forhud rundt fingeren. I dag feires den hellige forhuden til Jesus.

Plager etter omskjæring.
Sverige regulerer nå omskjæring av gutter. Og menn står fram og forteller om problemer etter inngrepet. I Norge vet ikke helsemyndighetene helt hva de skal mene.

Omskjæring av gutter
- Den kulturelle hensikten med omskjæring av gutter er at man skal føle seg som del av en gruppe, at man skal finne sin plass og tilhørighet til mennesker, til samfunnet, til verden, sier Akthar Chaudhry, bystyrerepresentant i Oslo, Helse- og sosialkomiteen. Han møtte generalsekretær i Humanetisk Forbund, Lars Gule til debatt om omskjæring av gutter i PULS.

Takk til Arve Svanøy.

Nøkkelord

Siste nytt i Barn/unge Vis flere

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Offisiell uttalelse fra Hedningsamfunnet

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.