Hvorfor tror du på en gud? (Del 6)

Ateisme er også en religion

Foto: Shiva

Enkelte troende slår tilbake "med samme mynt" når man spør dem om hvorfor de tror på guden(e) sin(e). "Ateisme er også en religion! Ateisme krever også religiøs tro, om ikke mer enn religioner med gudetro." Enkelte religiøse hevder også at ateister tilber mennesket og ser til vitenskapen som sin religion. Selv om dette kan virke rart så er dette overraskende nok vanlige kommentarer fra mange troende.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2009 kl 00:18

Men hva vil de egentlig oppnå med å komme med en påstand om at ateisme er en religion? De sier det ofte som en slags fornærmelse og at de mener at "ateister er like sprøe som oss" på en måte... Det er nok ikke det de mener, men det kan virke sånn. Ateisme er selvfølgelig ikke en religion, men hadde det vært tilfelle hadde det likevel ikke vært et godt argument for guden til den som kommer med dette argumentet.

Kanskje sier de dette fordi de da kan behandle ateisme på samme måte som andre rivaliserende religioner som de lett kan ignorere som alle de andre. Men når man ser på hva ateisme egentlig er så blir det kanskje litt mer trøblete for de troende. Ateisme er enkelt og greit fravær av gudstro. Man tror rett og slett ikke på noen guder – ingen. Dette er kanskje vanskelig for de troende å forstå, så derfor finner de på feilaktige påstander som for eksempel at "ateisme er en religion."

Problemet her er hvordan man skal definere religion. I mitt religionshistoriestudium har jeg vært gjennom flere emner hvor man har diskutert hva religion faktisk er. Det finnes ingen "clear-cut" definisjon på religon som alle religionsteoretikere enes om, og hvor alle religioner passer inn. Dette skriver også Harrison om i dette kapitlet. Vi har vært og er rett og slett utrolig produktive når det kommer til guder og religioner. Mennesker har utviklet millioner av religioner og gudskonsepter gjennom tidene – så mange at vi klarer ikke engang å lage en definisjon som omhandler alle!

Så hvis man bruker en av de videste religionsdefinisjonene som finnes så kan man kanskje klare å skvise inn ateismen der, men da må man også legge til hver eneste astronomiklubb og sjakklag. Jeg tror de aller fleste av oss ikke ville ha kalt disse for religioner. Ateisme har ingen organisasjon, klubb, filosofi, livsstil, stamme, rase, etnisitet eller lag. Ateisme betegner hva man ikke er. Man er ikke gudstroende, man har ingen religion.

Shivas blogg finner du her.

(Gjengitt med tillatelse

Siste nytt i Meninger Vis flere

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Totalt fravær av rasisme er ikke det samme som rasisme

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

Man er imponert...

Man er imponert...

Historieløs, men på hvilket nivå?

Nei takk, Erna!

Kjære Erna, jeg liker deg egentlig veldig godt. Men nå har du bomma.

Godbiter fra Visjon Norge

Godbiter fra Visjon Norge

Så lenge det finnes slike mennesker, er det behov for Hedningsamfunnet