Hvorfor tror du på en gud? (Del 10)

Å tro på min gud gjør meg glad

Foto: Shiva

Selv når enkelte troende begynner å føle en viss tvil overfor sin gud fortsetter de fleste å tro på guden fordi det føles godt. Hvis en gudstro gjør deg glad, hvorfor skal man da sette spørsmål med det? Vel, man kan jo for det første spørre seg om det er en ekte gud som gjør at man blir glad eller om det er det å tro på guden som fører til denne gleden. Det er ingen tvil om at denne gleden deles av troende verden over og kan bli observert både i et stort hindutempel i Nepal og en liten kirke på landet her i Norge.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2009 kl 21:33

Svaret er selvfølgelig at ikke noe av dette er bevis for at guden de tilber eksisterer, men at troen og aktivitetene rundt denne i seg selv innehar en egenskap som fører til glede. Glade tilbedere beviser ikke guders eksistens, bare at troen på og det å tilbe en gud eller høyere kraft er en kilde til nytelsen. De troende er nok uenige i dette, men den mest åpenbare forklaringen er nok å sosialisere med venner og likesinnede under tilbedelsesseremoniene, den avslappende bønneprosessen, å synge og lytte til musikk, og selvfølgelig å se for seg at en gud bryr seg om deg. (Det beste er at ortodokse buddhister, som i teorien ikke skal bry seg med guder, og deres glede er et bevis i seg selv at det ikke er guden men troen på noe som gjør disse menneskene glade. Den folkelige buddhismen har derimot "tatt til seg" mange lokale guder og er nesten en type hinduisme.)

Adrian White, en psykolog ved University of Leicester, laget "The World Map of Happiness" ved å analysere mer enn hundre studier med til sammen 80.000 mennesker over hele verden. Selv om det ikke var intensjonen så viser Whites arbeid relasjonen mellom glede og troen på guder. Basert på hans funn ser det ut som om at samfunn med et høy antall ikke-troende også er de mest glade samfunnene. Det gladeste landet i denne studien, Danmark, er også en av de minst religiøse landene i hele verden. Og landene på bunnen av listen er også blant de mest religiøse, som for eksempel Democratic Republic of Congo, Zimbabwe og Burundi.

Det å tro på en gud eller garanterer ikke lykke, det gjør ikke mangelen på en gudstro heller. En religiøs tro kan selvfølgelig føre til glede for mange mennesker, men det er ingen grunn til å tro at ikke-troende også kan finne minst like mye glede med livet. For mange, inkludert meg selv, var det å bli ateist assosiert med mye positivitet og glede. Å ha et fritt sinn som ikke er lenket fast til religiøse idéer fra antikken og enda eldre enn det, er faktisk veldig godt :)

Poenget her er at de som mener at en guds eksistens må være sann fordi den er kilden til ens glede tar litt for hardt i. Å si at glede kommer fra religiøs tro er ikke et bevis for en guds eksistens. Det betyr bare at religiøs tro kan føre til glede, og det er alt.

Man trenger ikke å tro på Jesus for å nyte "O Helga Natt" på Julaften, man trenger ikke å tro på Allah for å glede seg over vennskap og samtaler i moskéen og man trenger ikke å tro at Kurma eksisterer for å delta i vakre hinduritualer. Finn glede der du kan, men hold aldri fast til den på bekostning av å tenke fritt.

Siste nytt i Meninger Vis flere

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Totalt fravær av rasisme er ikke det samme som rasisme

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

Man er imponert...

Man er imponert...

Historieløs, men på hvilket nivå?

Nei takk, Erna!

Kjære Erna, jeg liker deg egentlig veldig godt. Men nå har du bomma.

Godbiter fra Visjon Norge

Godbiter fra Visjon Norge

Så lenge det finnes slike mennesker, er det behov for Hedningsamfunnet