Takket være Charlie

Som ikke-praktiserende muslim med iransk bakgrunn vil jeg takke Charlie Hebdo av hele mitt hjerte.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 11.01.2015 kl 20:30

Han er ikke blant oss lenger. Jeg vet ikke hvor han er, men jeg vet at han ikke er alene. Han er sammen med en rekke andre som har mistet livet i løpet av siste århundre — for kritisk tenkning og for å utfordre autoriteter innen islam.

Pussig nok er alle disse ofrene muslimer. Charlie vil være i godt selskap med disse menneskene; hvem vet, kanskje drikker de te og snakker nettopp om ytringsfrihet der oppe i skyene? Jeg kan se dem takke Charlie, han satte navnet deres på kartet, de glemte og skambelagte navnene deres vil skinne på himmelen til islamsk opplysningstid nå, takket være Charlie.

Disse kritisk tenkende muslimer hadde ingen skyld, de hadde ikke gjort noe galt, de hadde ikke drept noen, en del av dem var fremdeles troende, men tvilende.

Men vi har lært helt fra barndommen av at vi ikke må spørre. Hele tiden har vi lært at Koranen er Guds ord. Vi pleier å kysse Koranen og sette den på øverste hylle. Dersom et ark fra Koranen er litt istykkerrevet, ved tilfeldighet, litt ødelagt av tiden, må vi finne en som kan klandres. Vedkommende har krenket Guds ord.

Jeg leser Koranen noen ganger når jeg skal sove, jeg er fremdeles søkende og vil vite hva som er skrevet i den. Mange av Surene i Koranen har jeg lært utenat som barn, uten å vite hva de betyr. Men jeg tør fremdeles ikke å legge fra meg Koranen ved siden av sengen, under de andre bøkene mine. Det har skjedd at jeg har stått opp midt på natta og satt den på den øverste hylla igjen. Jeg tar fremdeles ikke på Koranen når jeg har mensen, av respekt.

Men min historie er irrelevant her, i dag vil jeg trekke fram andre mennesker. Mennesker som Ahmad Kasravi, den iranske historikeren og reformisten som ble knivstukket i tinghuset i Teheran i 1946 for å ha skrevet kritiske bøker om islam. Han hadde to dødsfatwa hengende over seg. Ahmad hadde mange ganger sagt at han ville bli drept, men han, som Charlie, mente at hans budskap var viktigere enn hans eget liv.

Ali Dashti, som selv hadde studert teologi og kom fra en familie av geistlige. Han mente at kritisk tenkning var mye viktigere enn tro. Han satte spørsmålstegn ved miraklene nevnt i Koranen. Han ble torturert og blodig drept etter den islamske revolusjonen i Iran.

Den tyrkiske forfatteren og tidligere Mufti Turan Dursun ble skutt ned av to bevæpnede menn i Istanbul i 1990 for kritiske bøker om islam. Naghib Mahfouz, den egyptiske nobelprisvinneren, ble knivstukket i halsen på gata i Kairo i 1994, han hadde forsvart Salman Rushdi og ble angrepet av voldelige islamister. Han døde ikke av attentatet, men var resten av sitt liv svært preget av angst.

Mange av disse menneskene fikk aldri den anerkjennelsen de trengte, de ble revet bort og ble ofte kalt for bråkmakere, for de som manglet respekter, som fortjente hva som skjedde med dem. Det som mange kvier seg til å innrømme, er at de først og fremst var fritenkere. Disse menneskene ikke dødd forgjeves. De vil bli husket som muslimske tenkere og kanskje endelig få den anerkjennelsen de skulle fått mye før.

I dag vil mange muslimske fritenkere som sitter fengslet i muslimske land og som venter på å bli pisket, i likhet med Raif Badawi i Saudi Arabia, eller venter i dødskøen for spørsmål de har stilt, bli hedret av oss som heier på ytringsfriheten. Alt takket være Charlie.

(Publisert i Dagbladet 11.01.15.
Gjengitt med forfatterens tillatelse.)

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...