Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Kirsti Sæternes

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2018 kl 00:21

Hva skolen tvinger meg til å respektere: «Vise respekt for menneskers tros- og livssynsoppfatninger, ritualer, hellige gjenstander og steder.»

Dette er et utdrag av Udirs satte kompetansemål for tiendeklassinger. Jeg slår knute på meg. Seriøst? Ved første øyekast virker jo punktet greit. Men det er det altså ikke.

Som barn oppvokst i en ikketroende, humanistisk familie har jeg blitt opplært til å respektere andre menneskers rett til å tro – ikke nødvendigvis innholdet i troen. Og jeg holder meg til det. Tro hva du vil! – så lenge det ikke går ut over andre. Julenissen, Gud, Allah, tannfeen, de romerske gudene, værsågod! Jeg bryr meg ikke. Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr. Og det er her Udirs kompetansemål sporer av et humanistisk syn på alt som heter virkelighet.

Ifølge kompetansemålene skal nemlig jeg og andre tiendeklassinger respektere alt innenfor en annens religion. Er det riktig? En relativt fornuftig mann sa til meg i forbindelse med saken: «Du kan godt problematisere det.»

Dersom jeg kan problematisere det, men må respektere det, blir det ca. slik:

«Å, disse katolske prestene har voldtatt masse korgutter oppigjennom åra, tja, jeg er virkelig ikke tilhenger av overgrep, men voldtekt og slikt er vel tillatt i Bibelen, så da må det vel være greit.»

«Denne kristne sekten truer barn med helvete til evig tid om de onanerer – men, men, guden deres synes vel masturbering er synd, så hva kan vel jeg gjøre?»

«Jaggu er det mange religiøse i verden som mener mannen er verdt mer enn kvinnen, men samme det, det er jo bare deres religion.»

«Muslimske unge kvinner (og menn!) blir tvangsgiftet? Det er vel tradisjon, eller noe sånt, hvem er jeg til å klage på tradisjoner?»

«IS-medlemmer kaster homofile og ikke-troende ned fra bygninger, sier du? Jeg er jo normalt ikke for å kaste folk ned fra bygninger – jeg synes ikke det høres så hyggelig ut… jaja, de får vel drive med sitt.»

«Rohingya-muslimene i Myanmar blir utsatt for undertrykking, voldtekt drap pluss pluss i klinsj med den buddhistiske majoriteten? Hm … var ikke buddhistene fredelige da? De har vel sikkert ett eller annet vers de følger for det. Det hørtes dog ikke så trivelig ut for muslimene.»

Er det slik Udir mener jeg bør forholde meg? Eller mener de jeg blindt skal respektere andres religioner og handlinger i religionens navn? Skal jeg godta nekting av abort for kvinner som trenger det, voldtekt, drap av homofile – aktivister og ikketroende, omskjæring av både jenter og gutter, etnisk rensing i Myanmar, Holocaust, tvangsgiftermål, ja, lista er lang, bare fordi dette her skjer i religionens navn?

Jeg undres: Ville jeg fått krav om å respektere dette dersom det var politikk? Er jeg pliktig til å respektere religion?

Publisert i Dagbladet.

Sæternes er medlem av Ateistene

Nøkkelord

Siste nytt i Barn/unge Vis flere

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Offisiell uttalelse fra Hedningsamfunnet

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...