Lavmål fra NRK

Foto: Fra NRK.no

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 25.12.2016 kl 01:39

Fullstendig, komplett skivebom.

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at dere bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

La oss gå gjennom spørsmålene, ett for ett

1 Hvorfor feirer vi jul?
Svaret er i følge dere "Fordi Jesus ble født."
Dette er bare en liten del av sannheten.
Hvem er "vi" i dette tilfellet? Alle i Norge? Fem millioner mennesker, med ulike ståsted og livssyn, kan ikke ha samme grunnlag for denne feiringa.
Jul er en sekulær høytid i den forstand at den har, på den ene siden, flere livssynsrøtter - før-kristne som kristne, og på den andre siden har disse tradisjonene blitt til konvensjoner, dvs. praksiser hvor opprinnelsen er glemt eller irrelevant. Kort sagt er jula for alle. Det har blitt noen fridager på årets mørkeste tid hvor familier kommer sammen, deler gaver og god mat, og koser seg (eller ikke!). De som vil, kan også ta med et bestemt livssynsinnhold i denne markering, stadig færre gjør det.

2
Når ble Jesus født?
Svaret deres er 25.des, det er feil. Slik juleevangeliet fremstiller saken, kan Jesus ikke ha blitt født på den tiden av året. I beste fall vet vi ikke når dette skal ha funnet sted.

3
"Hvorfor feirer vi 24. istedenfor 25.?
"Fordi det var noe tull med klokka i gamle dager da vi fant det ut".
Er dere seriøse her nå? Hvis dette svaret er ment seriøst, vet dere mer enn til og med religionshistorikerne.
Det er mange varianter av denne gavedagen, i noen land er det 6.desember (St. Nikolas dag), i noen 6.januar. I mange er det 25.desember, og også i Norge er det juledagen som er den hellige dagen.
Sannsynligvis fnnes det ikke noen god forklaring på hvorfor vi har framskyndet feiringen.
"Tull med klokka" er det ihvertfall ikke. At det har blitt surr med år og til en viss grad måneder oppigjennom historien, er ikke så rart, med tanke på diverse kalenderreformasjoner, men ikke med klokka, for noen timer.

4
Hvor lenge har vi feiret jul?
Igjen, hvem er "vi"? Ihvertfall ikke nordmenn.
Det er riktig at de kristne - i Roma - begynte å markere en Jesusfødsel sånn utpå 300-tallet en gang, men denne versjonen kom til Norge først på 900-tallet. Det førkristne Norden feiret jul i hundrevis av år før folk begynte å drikke jul for Maria og Jesus istedenfor de gamle ærene.
Trua på Jesus tilførte bare en ny dimensjon til en allerede eksisterende feiring.

5
Hvorfor rød er julefarge?
"Kjærlighetens farge".
Jeg antar det skal symbolisere Jesu (Guds) kjærlighet til menneskene. En grov skjønnsmaling og fullstendig på bærtur.
Rødfargen har ikke noe med religion å gjøre. Kirkas julefarge er hvit.
Det var Coca cola som oppfant dagens nisse, og sannsynligvis kommer den klassiske julerødfargen derfra.

6
Hvorfor vi gir gaver?
"Fordi Jesus var en gave til oss".
Igjen en grov skjønnsmaling.
Gaver var mye av meninga med den gamle norrøne jolefeiringa, men da var det ikke barna som fikk gavene, det var de voksne som benyttet anledningen til å knytte bånd.

7
Nissen er en gammel helgen.
Men jøss, et svar som faktisk er riktig!
Ihvertfall delvis.
Sankt Nikolas er - blant andre - forløperen for julenissen, men også dette er en skikk som har forandret seg svært mye oppigjennom tiden. Den moderne nissen - Coca Cola-nissen - ble til på 1930-tallet.
Til alt overmål har den protestantiske kirken sett på julenissen som en konkurrent til julebudskapet, så både han og juletreet har vært omdiskutert i religiøse miljø.

8
Juletreet er et symbol på livet.
Veldig vagt. NÅ tillegger vi gjerne treet dette motivet, men det var neppe det i starten, for de kristne var i stor grad sterke motstandere av juletreet; det var både synd og avgudsdyrkelse.

9
Mest spilte julesang?
Mariah Carey.
Hvor? På norsk radio? Hele verden? Det siste har dere neppe oversikt over.

10
Avslutningen på "Glade jul".
Det var jo ikke akkurat avslutningen som var "rett svar", det var fortsettelsen.

Alt i alt, ett eneste ett noenlunde riktig svar.
Helt utrolig, fra en statsinstitusjon.
Hadde dere enda lagt til et "i henhold til vanlig, protestantisk tro" eller tilsvarende, så hadde det tross alt vært litt annerledes. Dette er grov indoktrinering, med totalt forvrengte fakta.

Denne "quizen" er en hån mot både unger og historie.
Kvalitetskontroll et eller annet sted, NRK??

Siste nytt i Barn/unge Vis flere

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Offisiell uttalelse fra Hedningsamfunnet

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...