Slik ble Jomfru Maria gravid

Hvordan kunne Jomfru Maria bli gravid og føde Jesus uten å miste møydommen? Vi kan finne en del svar i middelalderens kunst. Professor i kunsthistorie, Lasse Hodne, har studert hvordan hennes uskyld er portrettert.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Jomfru Marias rolle i kunsten er tema i en rekke bøker, men professor ved NTNU Lasse Hodne har konsentrert seg om ett av aspektene ved Jesus’ mor, nemlig seksualiteten. Det har blitt til boken The Virginity of the Virgin som blir utgitt i løpet av året.

- Det forkynnes at Maria var evig jomfru, noe som betyr at hun bevarte sin uskyld både gjennom unnfangelse og fødsel. Jeg har sett på bilder i kunsten som viser hvordan dette kunne skje, sier Hodne til NRK.no.

* Les: Dyrker djevelen og Jomfru Maria

Befruktet gjennom øret
Bebudelsen (Foto: bokilluminasjon av en tysk kunstner fra Braunschweig Magdeburg-skolen)

Bebudelsen er et populært motiv. Her er en bokillumminasjon fra ca. år 1275.
Foto: bokilluminasjon av en tysk kunstner fra Braunschweig Magdeburg-skolen

Det første logiske problemet er hvordan Jesus ble til. Det var en engel som kom til henne med budskapet om at hun var med barn. Øyeblikket hvor Jomfru Maria forstår at hun er gravid kalles bebudelsen.

- Jomfru Maria lurer jo på hvordan dette kunne skje, for hun har ikke vært sammen med en mann. Hun får vite at hun ble fruktsommelig med Guds ord, men det står ikke beskrevet i Bibelen hva dette egentlig betyr.

Ifølge Hodne hadde folk som levde i middelalderen behov for å fylle ut disse detaljene som mangler i Bibelen. For hvordan var det mulig å bli gravid ved Guds ord? Noen begynte å tenke at mennesket har flere kroppsåpninger, og ordet kommer jo inn gjennom øret.

Resten av denne komedien finner du her.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

TV-pastoren så rødt

I følge ferske regnskapstall har gavetilstrømmingen til den kristne TV-kanalen Visjon Norge gått betydelig ned. "Du er en jævla drittsekk" svarte TV-pastor Jan Hanvold da NRK ville intervjue ham om de fallende gaveinntektene til TV-kanalen.

Lavmål fra NRK

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Ronnie Johanson anmelder bok

Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

Ny bok

Ny bok "Kristendommen mot undergangen"

Hedningen John Einbu har kommet med ny bok.

Segregering og tildekking

Segregering og tildekking

Det er åpenbart blitt et problem at unge menn fra muslimske land samles og omringer jenter, for så å tafse på dem. Det er blitt et såpass stort problem at enkelte festivaler ønsker å lage egne soner for kvinner, slik at de kan føle seg trygge. Tyske myndigheter har spekulert på det samme; å lage egn...