"Munker var ikke kristne"

Sarah Azmeh Rasmussen Foto: Aftenposten

Påbud og forbud som står i klartekst i den hellige skriften, blir stemplet som kulturelle tradisjoner. Slik vasker religiøse autoriteter og talspersoner hendene rene.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2009 kl 11:32

HAR DU HØRT argumentet: Dette er en kulturell praksis som ikke har å gjøre med religion? Har tankene blitt ledet dithen at det finnes et klart skille mellom religion og kultur, og at hovedutfordringen i det multikulturelle, flerreligiøse samfunnet er å finne det, trekke det, så får vi en endelig klarhet? Da får vi med dette spissfindige skillet renvasket uskyldige, fredselskende religioner, fokusert på ukultur og luket bort sosiale problemer. I all ydmykhet må jeg meddele at så enkelt er det dessverre ikke.
Tolkningsmodell.

Denne tenkemåten er blitt en tolkningsmodell hos to forskjellige grupper; den ene er tilhengere av religion som naturligvis vil fremstille sin tro i et positivt lys. Den andre gruppen er mer sammensatt, men kjennetegnes av en pragmatisk tilnærming til slike spørsmål.

Man trenger ikke lete lenge etter eksempler. Vold mot kvinner blir som regel betegnet som uislamsk, nå sist i et innlegg i Aftenposten av Usman Rana og Ilham Hassan. På et etterlengtet møte mellom generalsekretær i Islamsk Råd, Shoaib Sultan, og leder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, Karen Pinholt, understreker den sistnevnte at grobunnen for undertrykking av homofile ligger i patriarkalske tradisjoner og ikke i selve religionen (Ny Tid 11. september).

Fordelen med denne typen betraktninger er at man slipper harde konfrontasjoner med (og mellom) religiøse tradisjoner. Små endringer kommer med andre ord snikende inn. Faren er at ulempene kan melde seg i rekke og rad hvis denne tolkningsmodellen med stram adskillelse mellom religion og kultur, fremstår som en ubestridelig sannhet.

Hele saken er å finne på

http://www.aftenposten.no/meninger/spaltister/rasmussen/article3271207.ece

Se også http://www.forskning.no/artikler/2007/juni/1182350960.38

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...