Bryter med kirken etter pengekrangel

Utviklingsorganisasjonen bak Max Havelaar bryter med kirken etter 40 år langt samarbeid. Mener biskopenes 'ortodokse tvangstrøye' hindrer utvikling.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Drikker du kaffe, har du sikkert forsøkt deg på Max Havelaar-kaffe. Max Havelaar er varemerket for rettferdig handel, som ble startet av den store nederlandske utviklingsorganisasjonen Solidaridad og dens direktør Nico Roozen.

Solidaridad har i alle år samarbeidet tett med den romersk-katolske kirke i Nederland, som sammen med Norge er et av de land som bruker mest ressurser på utviklingsarbeid i sør. Men nå er det slutt.

– Vi vil ikke samarbeide mer med de romersk-katolske biskopene, sier direktør Nico Roozen til avisen Trouw .

Dette skjer etter en stor disputt om bruk av givermidler og legater.

I praksis betyr dette at biskopene ikke lenger vil ha plass i styret i organisasjonen. Og adventsaksjonen i katolske menigheter som har pågått i førti år, vil ikke lenger vil være organisert av Solidaridad.

– Må følge kirkelære. Roozen uttaler at 'biskopene krever full kontroll på bruken av midler og at politikk føres i en ortodoks tvangstrøye'.

Kirkens lære, slik den fremmes av biskopene, gir føringer for blant annet betente spørsmål om forholdet til homofile samt prevensjon, som Roozen sier organisasjonen ikke kunne leve med.

Samtaler med den ansvarlige blant biskopene, Jos Punt av Haarlem-Amsterdam, var 'ikke alltid lett', ifølge et brev som Solidaridad torsdag sendte til menigheter og prester over hele landet.

Les mer om saken her.

På den ene siden må vi sjølsagt gi Max Havelaar ros for å tørre å ta et sånt skritt.
På den andre siden undrer vi oss litt over at det tok 40 år før de skjønte hvor landet lå...

Siste nytt i Katolsk Vis flere

Luther - jubileum

Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Den katolske kirke rir igjen

Den katolske kirke rir igjen

Den katolske kirke legger til rette for for at overgrep mot barn skal kunne utføres og skjules ved at den krever at katolske prester skal leve i sølibat, samt at overgrep ikke skal meldes direkte til politiet, men til Vatikanet. Nå er det kommet avsløringer om at flere katolske menigheter i USA skal...

Paven vil ha dialog med islamister og ateister

Pave Frans ber den ka­tols­ke kirke om å trap­pe opp dia­lo­gen med isla­mis­ter og ate­is­ter.

Iran, Russland og Vatikanet allierer seg mot kvinners rettigheter

De mest hysteriske konstellasjoner finner sted, bare saken er viktig nok!

Rapport: Moder Teresas godhed er en myte

Rapport: Moder Teresas godhed er en myte

Dette har vi visst lenge, Hitchens påviste det for mange år siden. Men nå kommer rapporten fra en studie som beviser det til fulle.

Exit Benedict

Hva gjør man med en pensjonert pave? Det kan ligge an til autoritetskonflikt i Vatikanet, skriver Øyvind Norderval, teologiprofessor ved Universitetet i Oslo.