Bryter med kirken etter pengekrangel

Utviklingsorganisasjonen bak Max Havelaar bryter med kirken etter 40 år langt samarbeid. Mener biskopenes 'ortodokse tvangstrøye' hindrer utvikling.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Drikker du kaffe, har du sikkert forsøkt deg på Max Havelaar-kaffe. Max Havelaar er varemerket for rettferdig handel, som ble startet av den store nederlandske utviklingsorganisasjonen Solidaridad og dens direktør Nico Roozen.

Solidaridad har i alle år samarbeidet tett med den romersk-katolske kirke i Nederland, som sammen med Norge er et av de land som bruker mest ressurser på utviklingsarbeid i sør. Men nå er det slutt.

– Vi vil ikke samarbeide mer med de romersk-katolske biskopene, sier direktør Nico Roozen til avisen Trouw .

Dette skjer etter en stor disputt om bruk av givermidler og legater.

I praksis betyr dette at biskopene ikke lenger vil ha plass i styret i organisasjonen. Og adventsaksjonen i katolske menigheter som har pågått i førti år, vil ikke lenger vil være organisert av Solidaridad.

– Må følge kirkelære. Roozen uttaler at 'biskopene krever full kontroll på bruken av midler og at politikk føres i en ortodoks tvangstrøye'.

Kirkens lære, slik den fremmes av biskopene, gir føringer for blant annet betente spørsmål om forholdet til homofile samt prevensjon, som Roozen sier organisasjonen ikke kunne leve med.

Samtaler med den ansvarlige blant biskopene, Jos Punt av Haarlem-Amsterdam, var 'ikke alltid lett', ifølge et brev som Solidaridad torsdag sendte til menigheter og prester over hele landet.

Les mer om saken her.

På den ene siden må vi sjølsagt gi Max Havelaar ros for å tørre å ta et sånt skritt.
På den andre siden undrer vi oss litt over at det tok 40 år før de skjønte hvor landet lå...

Siste nytt i Katolsk Vis flere

Luther - jubileum

Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Den katolske kirke rir igjen

Den katolske kirke rir igjen

Den katolske kirke legger til rette for for at overgrep mot barn skal kunne utføres og skjules ved at den krever at katolske prester skal leve i sølibat, samt at overgrep ikke skal meldes direkte til politiet, men til Vatikanet. Nå er det kommet avsløringer om at flere katolske menigheter i USA skal...

Paven vil ha dialog med islamister og ateister

Pave Frans ber den ka­tols­ke kirke om å trap­pe opp dia­lo­gen med isla­mis­ter og ate­is­ter.

Iran, Russland og Vatikanet allierer seg mot kvinners rettigheter

De mest hysteriske konstellasjoner finner sted, bare saken er viktig nok!

Rapport: Moder Teresas godhed er en myte

Rapport: Moder Teresas godhed er en myte

Dette har vi visst lenge, Hitchens påviste det for mange år siden. Men nå kommer rapporten fra en studie som beviser det til fulle.

Exit Benedict

Hva gjør man med en pensjonert pave? Det kan ligge an til autoritetskonflikt i Vatikanet, skriver Øyvind Norderval, teologiprofessor ved Universitetet i Oslo.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...