Islam trenger ikke en reformasjon, men en radikal opplysning

Shahram Shaygani

Rana og andre moderate og konservative muslimer, som kritiserer reformasjon av Islam, mangler fremtidsvisjoner.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 27.03.2016 kl 00:34

(Saken er først publisert i Aftenposten 26.3.2016 Publisert med tillatelse fra forfatteren.).

Europa gjennomgikk, ifølge Jonathan Israel, en «radikal opplysning».

I sin bok «A Revolution of The Mind» skriver han at radikal opplysning er et sett av basale prinsipper som kan oppsummeres slik: Demokrati, likestilling mellom raser og kjønn, frihet til å velge sin livsstil, ubegrenset ytringsfrihet, opphør av religionens autoritet innenfor rettssystemet og utdanning og total adskillelse av religion og stat.

I sin kronikk i Aftenposten den 24.03.16 med tittelen «Islam er ingen dødskult», skriver Mohammad Usman Rana at å forene det å være troende muslim og samtidig europeer, er den langsiktige løsningen på muslimenes radikaliseringsproblem.

Han kritiserer videre idéen om en reformasjon av islam og hevder at «det er nettopp forsøk på reform av islam som har gitt opphav til den ekstremistiske ideologien».
Ingen skrifter er immune

Kronikken til Rana belyser kjerneproblemet moderate og konservative muslimer har.

De klarer ikke å overbevise de fleste europeiske borgere når de roper at «terrorhandlingene som utføres av jihadister ikke har noe med Islam å gjøre».

Den radikale opplysningen som har skjedd i Europa, appellerer til menneskets rasjonalitet og en etikk og et menneskesyn som baserer seg på rasjonell og kritisk tenkning.

Den fratar religionen helligdom og kirken den autorative rollen den har hatt i flere hundre år i Europa.

Overtro og dogmer blir erstattet med vitenskap og forskning i et slikt tankesystem. Ingen skrifter eller tankesystem er immune for fornuftens kritiske tenkning.
Har ikke hatt demonstrasjoner

Rana og andre moderate og konservative muslimer, som kritiserer reformasjon av Islam og appellerer til å gå tilbake til «1400 år med islamsk tradisjon med meningsmangfold og religiøse diskusjoner», mangler fremtidsvisjoner og viljen til ta det smertefulle skrittet fremover.

I deres tankesystem er det fortsatt slik at Allah sitter øverst på tronen, og vi mennesker er hans skapninger.

Derfor har vi som mennesker, hverken kapasitet eller rett til å stille noen spørsmål ved det som er sendt til oss fra Allah og hans profet.

Derfor kan ikke Rana ta klar avstand fra de voldelige setningene som finnes i Koranen eller Hadith.

Derfor har vi enda ikke hatt en eneste demonstrasjon i Europas gater som er organisert av Europas muslimer, som fordømmer vold og drap på religionskritikere, homofile, apostater og satirikere og som støtter ubetinget ytringsfrihet.

Svaret mitt til Rana vil være at Islam trenger ikke en reformasjon, men en radikal opplysning.

Innleggsforfatter er født i Iran, men praktiserer ikke Islam.

Her kan du lese innlegget til Rana: Islam er ingen dødskult.

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...