Himmelsk fondsparing

BIBELEN: Det skal ein Gelius til for å finna nok sex i Bibelen til å fylla ei heil bok. Økonomi derimot, står det side opp og side ned om.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Denne er skrevet av forfattar Solveig Aareskjold, publisert i Dagbladet 7.12.2010.

I BIBELEN er det lite sex, og patriarkar og profetar forplantar seg praktisk talt gjennom knoppskyting. I den grad nokon verkeleg parar seg, skjer det under tvang og forbod og dystre miner. Ikkje ein gong den høgt lovpriste Høgsongen skildrar fullbyrding av kjønnsleg lyst.

Økonomi derimot, det står det side opp og side ned om: kjøp og sal, pengemangel og gjeld, sparing og investering, kortsiktig utbytte og langsiktig avkasting.

HOVUDTEMA i Det nye testamentet er at Vårherre har inngått ein mystisk transaksjon med seg sjølv. På grunn av dei reglane han har laga for si eiga bokføring, ser han seg nøydd til å ofra sonen sin for å kjøpa menneska fri frå den syndegjelda dei har opparbeidd seg heilt sidan Adam og Eva åt eplet i Edens hage. Betalinga må skje i kjøt og blod, elles gjelds det ikkje, og Jesus må korsfestast for at handelen skal gå gjennom.

Men først må han koma til verda som eit vanleg menneske, og Guds son er ikkje snauare enn at han tek parti med dei bustadslause og blir fødd i ein stall. Ein av dei finaste salmane nå i juletida er av Hans Adolph Brorson og opnar slik: «Mitt hjerte alltid vanker i Jesu føderum, der samles mine tanker som i sin hovedsum.» Frå vers til vers blir dette rekneskapsmotivet utvikla gjennom biletsterke refleksjonar over han som valde fattigdommen endå han kunne budd i eit himmelsk palass og hatt ei livvakt av englar om han ville.

Til slutt opnar salmediktaren hjartet sitt for han og ber han koma inn: «Det er ei fremmed bolig, du har den selv jo kjøpt.»

MEN OM JULEEVANGELIET er aldri så vakkert, er det likevel litt pinleg år etter år å bli mint på at den godt vaksne Josef, som opphavleg stamma frå Betlehem, drog den purunge og barntunge Maria med seg dit utan i god tid å ha gjort avtale om overnatting hos slektningane sine. Dersom Vårherre ikkje hadde andre enn den gamle sosekoppen å overlata ansvaret for den einborne sonen sin til, kan han ikkje ha hatt mykje å velja mellom.

At jomfru Maria la den nyfødde frå seg i ei krybbe, kan derimot unnskyldast med at ho verken hadde med seg mor eller tante eller eldre søster som kunne rettleia henne. Ho og Josef var såleis ikkje bare materielt fattige, men stilte svakt når det gjaldt sosial og kulturell kapital òg.

Hele kronikken finnes her.

Siste nytt i Humor Vis flere

Godbiter fra Visjon Norge

Godbiter fra Visjon Norge

Så lenge det finnes slike mennesker, er det behov for Hedningsamfunnet

1. April

1. April

Je ne regret rien

Jesus Kristus & co tilbake

Jesus Kristus & co tilbake

Artikkel i Fritanke om hedensk blasfemi.

Reklame

Reklame

En mann som ytrer "Jeg er hedning. Jeg har vondt for å tro at en mann som vasket fem tusen bein med en fisk skal ha noe særlig med seg bare fordi det står om ham i en svart bok" bare MÅ få reklame fra oss.

Kristne nekter å tørke seg bak med bibelvers

Kristne nekter å tørke seg bak med bibelvers

Da kristne fikk se skriften på doveggen, ble det bråk.

Idrettskjendiser deler vitnesbyrd i «vintersportbibel»

Idrettskjendiser deler vitnesbyrd i «vintersportbibel»

Kristendommen går nye veier og har nå fått funnet seg en ny promoteringsmulighet ved å lansere en egen "Vintersportbibel"

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...