Tema religionskritikk: Hvorfor skal vi respektere Guds navn?

Er religionskritikk et respektløst overgrep mot andre menneskers personlige og dypfølte overbevisning? Eller er kritikken nødvendig for å motarbeide religiøs undertrykking og intoleranse?

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Søker du etter stikkordet «religionskritikk» blant nettbokhandelen Bokkildens 1,6 millioner titler, får du ingen treff. Begrenser du deg til «bibelkritikk», kommer i alle fall Ronnie Johansons tre ganger «Lille Brune»-bøker opp.
- For å vite hva vi er for, må vi vite hva vi er imot. Og vi bør motarbeide det vi er imot. Dette er ikke verre enn når politiske partier motarbeider hverandre. Men på dette området er det en misforstått toleranse langt inn i HEF, sier forfatteren og hedningaktivisten Johanson.
- Toleranse innebærer at jeg aksepterer og respekterer retten til å ha livssyn og meninger jeg ikke liker, ja til og med de jeg liker dårligst. Men toleranse er ikke det samme som respekt for disse ytringene som sådan!
Foruten sitatbøkene Guds, Luthers og Allahs Lille Brune, har Johanson særlig synliggjort forfattere og kulturpersonligheters mindre kjente religionskritikk gjennom antologiene Blasfemi og Opprør. Han mener det er religionskritikken, særlig fra opplysningstiden av, som har etablert den moderne, vestlige forståelsen av livssynsfrihet og menneskerettigheter. Blasfemi­para­grafen er for eksempel i praksis avskaffet i de fleste vestlige land.
Allikevel trenger vi fortsatt å kritisere den kristen­dommen som legger sin klamme hånd over deler av det norske folk. Da tenker jeg spesielt på de mest forsvarsløse, nemlig barn og unge - og særlig dem som vokser opp i, eller lokkes inn i, sektmiljøene. Og ikke bare dem. Det drives fortsatt misjon i ly av de kristne formålsparagrafene. Kirken har skjønt at den har ikke en sjanse dersom den ikke lenger fikk lov å gi ungene våre «ei kristen og moralsk oppseding» som det står skrevet i grunnskoleloven.

Du skal ikke respektere Guds navn
- I Norge er det nok for tiden Hedningsamfunnet og Religionskritisk Forlag som driver den mest aktive kri­tikken. Og selvsagt Human-Etisk Forbund. Men her handler det mer om å kritisere overgrep, slik som diskri­­minering av ikke-kristne livssyn, oppsummerer Johanson.
- Arbeid for livssynsfrihet er jo noe HEF driver med hele tiden. Men når det gjelder den mer grunnleggende kritikken av menneskefiendtlige trekk ved kristendommens og islams lære og livssyn, så er ikke dette noe HEF ser på som sin primære oppgave. Det har jeg en viss forståelse for, medgir Johanson.
- I praksis har det oppstått en arbeidsdeling på dette området, med hedningene som spydspissen i livs­synskampen. De rabiate aksjonene bør fortsatt overlates til Hedningsamfunnet, men HEF kunne kanskje ta litt mer av den seriøse delen av jobben selv. F.eks. burde det ikke være nødvendig med et eget religions­kritisk forlag når vi har Humanist Forlag, sier han.
Den systematiske religionskritikken i Norge er privatisert; drevet frem utenfor de akademiske miljøene. Selv er Johanson utdannet innenfor naturvitenskap. Han har forsket på egen hånd med stipender fra HEF og Faglitterær forfatterforening. De fleste bøkene er utgitt på lille Religionskritisk Forlag, som drives på fritiden i Humanismens Hus av noen få ildsjeler.

Hele artikkelen er å finne her.
http://www.human.no/templates/Page____2435.aspx

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...