Kirkefarse

— Kirkevalget er bare en farse. Det sier forsker Njål Høstmælingen som anser Den norske kirke å være et statlig forvaltningsorgan.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

:Høstmælingen som er forsker ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, smiler av kirkeminister Trond Giskes utspill i går om at kirken snart kan få utnevne sine egne biskoper fordi oppslutningen i kirkevalget ser ut til å bli så stort.
— Var Den norske kirke et selvstendig trossamfunn, kunne ikke Trond Giske oppføre seg slik. Enten har vi et kirkelig trossamfunn som har krav på å utnevne sine egne biskoper, eller så har vi et kirkelig forvaltningsorgan underlagt statlige myndigheter, der staten egentlig kan gjøre hva den vil. Og det er ikke et selvstendig trossamfunn, sier Høstmælingen.
Han legger til at han aldri har sett noe suksesskriterier for graden av demokrati i Den norske kirke. Og han ser heller ikke helt vitsen med å strebe etter utvidet demokrati i et trossamfunn.

— Hvorfor demokrati?

— I de store trossamfunnene er det ingen tradisjoner for demokrati. Og hvorfor skuelle det være det? Hvis man først er Guds budbringer eller fortolker av Guds budskap, er det ingen grunn til en folkelig overprøving. En slik oppgave stiller krav om innsikt i trossamfunnet, om kall, karisma, levesett og talegaver, og ikke krav om forandring i folket, sier Høstmælingen.
Han hevder kirkevalget er langt unna et reelt demokrati og kritiserer i en kronikk i Dagbladet valget for teater eller en farse.
— Dette er et uredelig valg og intet reelt demokrati. Alt dette demokrati-pratet i kirken gir inntrykk av noe som ikke er reelt. Vi har nemlig myndigheter som ikke tør å fristille Den norske kirke av frykt for konsekvensene. De er redde for å ende opp med en mer ekstrem kirke som vil utgjøre en reell maktfaktor i samfunnet fordi de har så mange medlemmer. De er redde for å bli kuppet av radikale grupper som de hevder ikke lenger vil ha legitimitet i folket. Noen frykter en gudløs kirke styrt av de liberale, andre frykter oppsplitting i mange ulike menigheter, sier Høstmælingen.

Hele saken leses på
http://www.dagenmagazinet.no//Kristenliv/tabid/256/Default.aspx?ModuleId=62885&articleView=true

Dette er viktig å være klar over. I den grad man skal være MOT en løsrivelse av kirka og staten, er det dette som er de beste argumentene.

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...