Lucia

Foto: wikispaces

Tidligere årets lengste natt, og dermed en natt stappfull av mystikk og overtro, som de kristne adopterte.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

LUCIA

Hvorfor er Lucia blitt en helgen som norske barn forholder seg til med lys på hodet og pappas gamle hvite skjorter, for ikke å snakke om svenskene, som feirer dagen tidlig om morgenen med kaker og sang?

Den store dikter i høymiddelalderens Firenze, Dante, satte – nest etter Jomfru Maria den hellige Lucia høyest av alle helgener. Legenden om henne er slik:

Lucia ble født i Syrakus av rike foreldre og ble oppdratt av moren. Som barn avla hun et evig kyskhetsløfte og forpliktet seg samtidig til å gi alt sitt jordiske gods til fattigomsorg. Men hun fortalte ingen om dette, heller ikke moren, som da Lucia ble vakker og gifteferdig, lovet henne bort til en fornem hedning. Jenta klarte å få utsatt forlovelsen mens hun ba til Gud om at han måtte redde henne fra dette ekteskapet.

Moren ble sykere etter lenge å ha lidd av blødninger. Lucia tok henne med til pilegrimsmålet Catánia, åtte mil hjemmefra, til den hellige Agathes grav. Agathe var også en jomfruhelgen fra Sicilia, drept femti år tidligere: Da stattholderen skjønte at han ikke kunne få henne, sørget han for at hun ble torturert til hun døde. Vulkanen Etna fikk da utbrudd, noen holdt Agathes silkeslør mot lavastrømmen, som da stanset. Denne hellige Agathe sa nå til Lucia i en drøm: ”Min søster, hvorfor ber du til meg om noe du like godt selv kan gi din mor? Din tro har helbredet henne!” Moren ble frisk og belønnet datteren ved å gi henne lov til å leve ugift.

Men brudgommen kjente seg krenket og anga Lucia som kristen. Det skal ha skjedd i året 303, under keiser Diokletians kristenforfølgelse. Lucia ble fengslet og torturert, men tok alt med verdighet og ro. Da ble hun dømt til å sendes til et bordell som straff. Der skulle hennes kyskhet gå tapt, og Den hellige ånd, som hun hele tiden hevdet var hos henne, skulle vike fra henne. Hun skulle fraktes på en oksekjerre til spott og spe gjennom byen, men tusen mann og atskillige okser klarte ikke å rikke henne. Hun ble forsøkt brent, og det ble helt kokende olje over henne, men hun kom fra det uskadd. Stattholderen fikk bødlene til å kjøre et sverd i halsen på henne, men likevel levde hun så lenge at en prest rakk å gi henne sakramentet. Før hun døde, forutsa hun at kristenforfølgelsen snart ville ta slutt.

En variant av legenden går ut på at en hedensk yngling ble forelsket i hennes vakre øyne, noe som fikk henne til å rive dem ut og sende dem til ham. Dette igjen førte til at han lot seg kristne, og at Gud utstyrte henne med et par enda vakrere øyne.

Vi i Skandinavia, og særlig svenskene, har et nært forhold til Lucia. Ungarn, Serbia og Kroatia feirer henne også. Om man er katolikk eller protestant spiller tydeligvis ingen rolle. Årsaken er enkel: Før kalenderreformen på 1700-tallet var Lucianatten den lengste natten i året og den natten onde krefter var frie. Lucias latinske rot Lux betyr lys, men ble omdannet til Lussi, en heks eller en underjordisk demon. Lussinatten dro hun rundt og herjet og gjorde livet utrygt, særlig måtte barna passe seg. Trolig har man her blandet sammen jomfruhelgenens navn og festdag som tilfeldigvis falt på middelalderens lengste natt med Lucifer eller Lilit eller begge. Lucifer er det latinske navnet på morgenstjernen. Det som knytter dette navnet til djevelen, er følgende hos Jesaia: ”Å, at du er falt fra himmelen, du morgenstjerne, morgenrødens sønn! At du er slengt til jorden, du som seiret over folkeslag!” Oldtidens kirkefedre mente at dette måtte være Satan. Om Lilit skrev jeg i Mytekalenderen for 24. ktober.

Luciadagen var altså den mørkeste dagen i 1100 år. Ikke bare Lussi, men alle onde makter som Oskoreia (tidligere skrevet ”Åsgårdsreia” fordi man forvekslet de som herjet med de gamle gudene) og de døde som ikke hadde fått fred i graven, var ute da. Rundt 1000-tallet var det en skikk å brenne bål ved solverv for å mane lyset tilbake. Derfor kunne en helgen med et lysnavn bli ønsket velkommen inn i denne forestillingsverdenen. Lussi så ut til å være en demon man måtte leve med, men som man kunne beskytte seg mot, blant annet ved at buskapen fikk noe ekstra, en ”lussebit”. Etter hvert ble også gårdsfolkets frokost utvidet til å omfatte noe ekstra godt. På storgårder i Sverige ble det vanlig at en ung kvinne utkledd som engel med krans av levende lys i håret kom inn og serverte herskapet før soloppgang. Lyskransengelen er hentet fra tysk, protestantisk julefeiring. Som alternativ til den katolske Sankt Nikolas (Mytekalender 6. desember) hadde tyskerne skapt gaveutdeleren Christ-Kindlein, en kvinne med lyskrans i håret og hvit kjole. I 1920-årene begynte avholdsforeninger å arrangere Luciaopptog. Så, i 1927, lot Stockholms Dagblad leserne stemme frem en Lucia. Forretningsstanden grep ideen, og Luciafeiringene ble raskt til regulære missekåringer. De som tapte i semifinalen, fikk plassen som terner.

Fellesnevneren mellom den torturerte Lucia, den hylskrikende Lilit, den stille demonen Lussi og den gråtende ungjenta som ikke blir Lucia, er at de fremtrer i mørket, med håp om lys. Det er et grunntema i opplevelsen av det å være menneske på jorden. Og solen går sin gang.

(Fra facebookgruppa "Mytekalenderen" av Terje Nordby.)

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...