Nederlaget i Uppsala

Ved Sveriges eldste universitet og ved selve det filosofiske fakultetet vant det voldelige kollektivet, den politiserte religionen, tabuet og dogmet slaget.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

UNDER EN FORELESNING i kunstteori av Lars Vilks ved Universitetet i Uppsala sto en gruppe muslimske fundamentalister for en uhyggelig forestilling. En hel politistyrke, som var der for å beskytte en kunstner som hadde tegnet noen vanhelligende streker, ble bare en forsterkende faktor på nederlaget. Forelesningen måtte avbrytes etter bare 13 minutter. Pøbelen jublet på arabisk: «Det finnes ingen annen gud enn Allah!». Ingen annen sannhet. Ingen diskusjon. Ingen refleksjon. Så kom innrømmelsene og de krypende uttalelsene islamister kan la seg inspirere av når de planlegger kommende aksjoner mot den frie ytring.
Umulig å forsvare.

Det er vanskelig å forstå og umulig å forsvare reaksjonen fra Universitetet i Uppsala som nå har gjort klart at Vilks ikke kommer til å bli invitert igjen for å holde foredrag. Dette har ikke utløst en eneste oppsigelse eller protest fra innsiden av dette senteret for forskning og vitenskap. Kulturpersonligheter protesterer derimot mot Vilks og blasfemisk kunst, som ifølge dem bryter mot den uskrevne regelen «ikke kollektivt ydmyke og såre mennesker som savner stemme i offentligheten». Det er et tilbakevendende argument som er blitt et skjold for mange intellektuelle som ikke viser den minste interesse i å inkludere nye borgere i det generelle opplysnings- og dannelsesprosjektet.

Hvem er det egentlig som savner en stemme i offentligheten? Islamister og konforme, tradisjonstro muslimer? Deres rop har dirret foran Stortinget, slottet, langs Karl Johan, utenfor avisredaksjoner, i auditorier, i Norge, i Sverige, i europeiske byer. De strømmer i tusener i demonstrasjoner og utøver primitivt press mot ytringsfriheten hver gang et av deres dogmer blir utfordret. De som lider under den patriarkalske religionens åk er derimot stemmeløse.
Forakt.

Under oppstyret denne gangen utfoldet forakten mot homofile seg i full offentlighet. Det som satte sinnene i kok og utløste volden var at profeten Muhammed ble assosiert med homofile. Jeg hører kommentarer om at dette var veldig provokativt og helt unødvendig. Kan noen vennligst forklare meg hvordan man skal knekke et tabu uten å provosere de troende? Har en del «dannede» sluttet å tenke logisk og glemt alt de har lest i historiebøkene?

I skrivende stund ble jeg oppringt av en homofil venn, og vedkommende meldte om to nye og svært alvorlige voldsepisoder mot homofile muslimer. Den ene havnet på et krisesenter, den andre på sykehus. De tør ikke anmelde overgriperne eller kontakte mediene. Vi har ennå ikke sett en demonstrasjon av homofile muslimer mot de daglige krenkelsene de blir utsatt for, og mot at de er dødsdømte av sin religion. Vi hører dem ikke, ser dem ikke, individene som taper mest når den politiske og kulturelle eliten lar seg skremme av barbariske hyl og legger seg flat for kollektivets krav.

Muslimske fundamentalister forsøker å sette opp et høyt gjerde rundt sine hellige symboler og går langt over den akseptable grensen i et liberalt demokrati. En utfordring som må møtes med prinsippfast forsvar for retten til å sparke gjerder og tråkke på hellige grenser. Med sko.

Skrevet av Sara Azmeh Rasmussen, publisert i Aftenposten 21.5.2010. Publisert med tillatelse.

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...