Kannibalismen

Hva er verst - "kropp" eller "legeme"??

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Vi siterer nesten hele artikkelen fra vl.no. Grunnen til det, er at de trakk denne artikkelen tilbake relativt fort, men den kan finnes bl.a. på nrk.no:

"«Kristi kropp, gitt for deg», sier presten når han rekker brødet til menighetsformann Sverre Skaarberg.

«Kristi legeme!» retter denne, høyt og tydelig, der han kneler ved alterringen.

Irritert.
Det er utprøvingen av den nye liturgien i Fredrikstad domkirke som provoserer Skaarberg så sterkt at han reagerer på denne måten.

– Det ødelegger opplevelsen min, det gjør meg oppbrakt og ukonsentrert, og jeg lar meg faktisk irritere over at de bruker et ord som ikke er korrekt, sier han til NRK. Han forklarer at en kropp i Riksmålsordboken er definert som et legeme, men uten hode, armer og ben.

– Da blir det fullstendig galt når de sier «dette er Jesu kropp», sier han.

Valgfritt.
Når den nye liturgien innføres blir det ifølge forslaget valgfritt om presten skal si «Kristi kropp» eller «Kristi legeme» under utdeling av nattverden. Menighetsrådet har stor innflytelse på hvilke alternativer som gjelder, og skal blant annet godkjenne forslaget fra et gudstjenesteutvalg.

Og i menighetsrådet har foreløpig Sverre Skarberg støtte. Flertallet deler hans syn på at «Kristi kropp» ikke skal deles ut ved alterringen.

– Hverdagslig.
Domprost Knut Erling Johansen mener ifølge NRK at han er på linje med ledende teologer når han bruker ordet «Kristi kropp».

– Det er Jesu egne ord, og han brukte det hverdagslige arameiske ordet for vår fysiske kropp da han innstiftet nattverden. Vi sier jo ikke lenger at vi har vondt i legemet, eller at vi har vært hos legen for en legemlig undersøkelse, sier Johansen."

Det første som slår oss, er det faktum at Skarberg utfra sine egne definisjoner åpenbart syns det er verre å spise armene, beina og hodet til Jesus, enn torsoen, uten at vi helt begriper hvorfor.
Men vi syns faktisk han har et poeng i at det lyder hakket verre å spise "Jesu kropp" enn "Jesu legeme", det er sikekrt fordi det kannibalistiske ved hele forferdeligheten kommer litt nærmere ved dette mer hverdagslige ordet.
Æsj, uansett...

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...