Da var det sannelig på'n igjen...

Det er valgår og dermed også kirkevalgår. Gjett hva som skjer da...

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Jo, for eksempel dette:

(Vi tar med hele saken, siden Dnh er omtalt, sitert og intervjuet. Saken finnes originalt her, er skrevet av Kirsten McDonagh hos NRK Trøndelag.)

– Jeg synes det er frekt at de ikke tar beskjeden. Jeg har ingen ønsker om å stå som medlem i kirka, og synes det er utrolig at det skal være så vanskelig å melde seg ut, sier Katrin Støen Hammer.

Frøyværingen fikk i forrige uke, som alle andre medlemmer av statskirken, tilsendt valgkort til kirkevalget 2011.

– Jeg er verken døpt eller konfirmert, og burde i utganspunktet aldri vært oppført som medlem i statskirka, sier hun.
Flere tusen ikke-medlemmer

Hammer ble som følge av et stortingsvedtak i 1998 oppført som medlem i Den norske kirke.

Vedtaket kom da Bondevik I-regjeringen valgte å bruke Folkeregisteret som grunnlag for medlemsregisteret i Den norske kirke. Planen var å spare penger på å slippe å gå gjennom alle kirkebøkene der dåp registreres manuelt.

– Dermed er alle som ikke aktivt har meldt seg ut av statskirken etter 1998 fortsatt medlemmer, sier Sissel Vartdal, prosjektleder for kirkevalget 2011.

Det resulterer igjen i at mange mottar valgkort til tross for at de aldri har meldt seg inn i Den norske kirke.

– Vi beklager det, og har derfor åpnet for at alle som er feilaktig oppført bare kan ringe og si ifra, sier Vartdal.
Meldte seg ut forgjeves

Ifølge Vartdal har det ikke vært enkelt å opplyse folk om at de er blitt medlem av trossamfunnet, til tross for at det har gått 13 år siden de la om systemet.

– Vi har 3,8 millioner medlemmer, og det koster veldig mye å sende ut informasjon til alle. Derfor ble mange ikke informert før valget i 2009.

I forbindelse med forrige kirkevalg valgte flere tusen ufrivillige kirkemedlemmer derfor å melde seg ut. Inkludert Katrin Støen Hammer.

– Jeg har en tro, men den er ikke sterk nok til at det blir rett å være medlem i statskirken. Derfor ble jeg overrasket da jeg nok en gang fikk valgkort i år.

Ifølge prosjektleder Vartdal skyldes dette en teknisk eller menneskelig feil.

– Vi har fått flere klager på at folk ikke blir meldt ut, og vi jobber med hver enkelt sak.

– Latterlig ordning

– Det er ikke noe hyggelig å måtte bli med i en slik organisasjon helt ufrivillig. Mange synes det er ubehagelig, sier Dagfinn Eckhoff.

Han er leder av Det norske hedningsamfunn, som, ifølge nettsidene deres, er en humanistisk frigjøringsbevegelse.

Mange av medlemmene av organisasjonen er tatt opp som medlem av Den norske kirke.

– Livssyn er en privatsak. Det burde selvfølgelig vært slik at man aktivt melder seg inn i kirka, de reglene gjelder tross alt for samtlige av de andre livsynsorganisasjonene, sier Eckhoff.

Sissel Vartdal lover at kirka gjør sitt for å rydde opp.

– Vi forstår at folk synes det er ubehagelig, og vi har selvfølgelig ingen ønsker om å tvinge folk til å være medlemmer.

Katrin Støre Hammer er ikke overbevist.

– Å skylde på teknisk svikt år etter år blir for dumt. Det er nesten litt mistenkelig at dette skal skje om igjen, når man i utgangspunktet ikke har rett til å være medlem i Den norske kirke.

Nøkkelord

Siste nytt i Fra DnH Vis flere

Årsmøte 2018

Årsmøte 2018

Årsmøte, med Erik Tunstad som foredragsholder.

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Samar fra Syria - norsk ateist

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...