Hedensk verktøykasse for julefeiring

Hvert år, er det noen som spør meg; Hvordan er det dere hedninger feirer jula eller hvordan kan man feire jul uten kristendommen?

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 20.12.2010 kl 11:11

(Denne er skrevet av Siv Sinober, publisert i OHI som kommer om noen dager, men den er så aktuell at vi bruker den som en liten teaser for bladet.
Ellers finnes det stoff av / om Hans Rotmo, Are Sende Osen, Are Kalvø, Steffen Kverneland, Per Inge Torkelsen og massevis av interne ressurser vi rår over.)

På denne bakgrunnen har jeg utarbeidet en hedensk verktøykasse for julefeiring:

Hedensk jul feires på slutten av året, da det er som aller mørkest og det kun er en uke igjen av året. Vi baserer oss på gammel tradisjon og tilpasser oss at det både er kaldt og mørkt.

Stearinlys er brannfarlig, men hedensk og koselig.

Vi lar oss inspirere av at det er lenge siden vi har truffet venner og slekt og vi gjerne vil treffe dem igjen.

Forberedelsene er halve moroa, vi kjøper inn gaver, strikker, vi vasker huset, rydder, baker, lager sylte og pynter huset. Vi forholder oss todelt til dette, det er både stress og morsomt.

Like før jul kjøper vi et nåletre i størrelse ca to meter uten rot, det setter vi på balkongen eller på gårdsplassen, inntil videre.

For oss som har barn, er det et ritual å skrive et lite brev til skolen, ”Aila og Arild skal IKKE i kirka i år heller, og heller aldri noen gang”, med vennlig hilsen foreldrene.
Foreldrene til Muhammed skriver et liknende brev.

Julaften er den store dagen. Jula ringes inn med Sølvguttene på TV, småfuglene spiser på fugleneket som gode hedninger alltid setter ut. Besteforeldre får besøk, og da jeg var ungdom spilte jeg alltid fiolin for de gamle på det lokale aldershjemmet.

Det strides om når dette nåletreet skal pyntes, men på ettermiddagen står det pyntet i all sin prakt.
Hedninger spiser god mat på julaften, ribbe, pinekjøtt, alt etter hvor familien antas å ha sine sterkeste røtter eller sine gastronomiske preferanser.

På kvelden går hedninger rundt det pyntete nåletreet, synger sanger og spiser kaker.

Den store begivenheten er at hedningene nå åpner
julegavene.
Under det pyntete nåletreet ligger nemlig gavene pakket inn i fargerikt papir med navnelapper. Barn får flest gaver fordi hedninger syns barn er så søte.

Mange hedninger tar fri i den perioden mellom denne spesiell dagen pga nyttår, de kaller det romjul. Vi går på besøk og får besøk, spiser og drikker. Vi tar turer i parken og aker eller tar en tur til hytta får å ake, spise og drikke.

Slik gjør vi, år etter år, vi hedninger.

Nøkkelord

Siste nytt i Fra DnH Vis flere

Årsmøte 2018

Årsmøte 2018

Årsmøte, med Erik Tunstad som foredragsholder.

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Samar fra Syria - norsk ateist

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...