Grundig om ytringsfrihet og religion

Da Salman Rushdies roman «Sataniske vers» ble utgitt i 1988, ble boken opphav til et politisk-religiøst drama de færreste var forberedt på. Senere var Rushdie-saken – drap, drapsforsøk og trusler inkludert – med på å berede grunnen for en heksegryte av begivenheter og meningsbrytning på alle tenkelige nivå som ble utløst da den danske avisen Jyllands-Posten trykte karikaturtegninger av profeten Mohammed den 30. september 2005.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Det er historien om og det politiske landskapet etter disse begivenhetene Ann-Magrit Austenå har tatt for seg i «Arven etter sataniske vers», med undertittelen «Den politiske kampen om ytringsfrihet og religion».

Ann-Magrit Austenå har vært generalsekretær i NOAS, Norsk organsisasjon for asylsøkere, siden 2007. Hun er journalist, jobbet lenge i Dagbladet og er tidligere leder i Norsk journalistlag.

Austenås behandling av det store sakskomplekset som historien etter «Sataniske vers» og karikaturstriden utgjør, er så vel såvel omfattende som detaljert og nyansert. Det er helt forbausende hvor mange detaljer og synspunkter boken legger frem, samtidig som den makter oppgaven med å beholde oversikt over tematikken og en tydelig kronologi. Forfatteren har hatt tilgang til et stort arkivmateriale etter Rushdie-kampanjen, den norske og den internasjonale, men grundighet og detaljeringsnivå taper seg når teksten beveger seg videre til det som skjedde fra september 2005 og utover.

Les hele anmeldelsen her.

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn