Kaktus, denne gang fysisk

Kaktus til statsministeren, for særdeles historieløse, snevre og uinkluderende uttalelser

Soleklar kandidat

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Kjære Erna!

Vi tar oss friheten å kalle deg Erna, selv om vi egentlig ikke kjenner deg. Du har tross alt gjort en god innsats for å være en folkelig statsminister, og redusere følelsen av distanse mellom landets leder og dets innbyggere.

Nettopp derfor opplevdes dine uttalelser om julegudstjenester litt ekstra sårt. Du har fått velgernes tillit til å være statsminister for et land som teller både troende og ikke-troende. Hvor de som ikke tror utgjør en stadig økende andel av befolkningen, og de som tror i stadig større grad fordeler seg på flere religioner.

Da vitner det om en lite inkluderende holdning, når du så tydelig fremstiller det som at kristendommen er den viktigste delen av en høytid som betyr mye forskjellig for veldig mange. Vi vil faktisk gå så langt som å si at det også synliggjør en mangel på forståelse og respekt for mangfoldet som finnes i det norske folk i 2016.

Forkynnelse har på generelt grunnlag heller intet å gjøre i noen del av skoleverket. Og aller minst forkynnelsen av én enkelt tro. Mange av oss tar også livssyn såpass på alvor at vi mener deltakelse i en religiøs seremoni må forutsette et aktivt valg.

Som den eldste og mest veletablerte organisasjonen for norske ateister reagerer vi i Hedningsamfunnet sterkt på at man nærmest ikke skal kunne føle seg som en skikkelig norsk dersom man ikke forbinder juletiden med vår kristne kulturarv. Men i stedet bruker den på å verdsette de gode stundene samme med slekt og venner, og ser den som en tid til refleksjon og ettertanke.

Det er lett å få assosiasjoner til fordommene ikke-troende jevnlig utsettes for, hvor det trekkes i tvil hvorvidt man kan ha moral eller åndsliv uten gudstro.

Julen er fortsatt en stund unna, og du har tid til å korrigere dine uttalelser, dersom du mener deg misoppfattet. En mulighet vi isåfall håper du vil benytte deg av. Slik at vi som ikke deler den kristne tro kan føle at du er en statsminister for oss også.

Med vennlig hilsen, og ønske om en God Jul, uavhengig av hvordan du feirer den.

Morten Guldberg
Leder, Hedningsamfunnet

Siste nytt i Fra DnH Vis flere

Årsmøte 2018

Årsmøte 2018

Årsmøte, med Erik Tunstad som foredragsholder.

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Samar fra Syria - norsk ateist

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...