Dagfinn Eckhoffs svar i Aftenposten til Hadia Tajik

Hadia Tajik har en stort sett god kronikk i Aftenposten 1.aug. Den mangler imidlertid ett viktig element, og det har HS' styremedlem Dagfinn Eckhoff tatt for seg her.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Svar til Tajik: Hvordan kan politikere som ser gud som en formende kraft, unngå å blande ham inn i politikken?

«Gud har alltid eksistert som en formende kraft for enkeltmennesker som tror. Noen av oss er politikere. Det politiske system må være gudløst. Politikerne selv trenger ikke være det.»

Slik avslutter Hadia Tajik en glimrende artikkel i Aftenposten 1. august, i kjølvannet av den debatten som har rast på Verdidebatt (Vårt Land) de siste dagene om Jonas Gahr Støres kritikkløse deltagelse hos Troens Bevis i Sarons Dal.
Et gudløst politisk system?

Men hva betyr det at det politiske system må være gudløst? For politikere som ser Gud som en formende kraft for seg, hvordan kan de unngå å blande ham inn i politikken? Hvordan kan da det politiske «system» være gudløst?

Jeg møtte en gang en muslim på en ferietur til Hellas. Han sa at han trodde på gud, men han tok seg av og til en rus – hasj eller alkohol - når han var hjemme.

Mitt norske reisefølge spurte ham hvordan han kunne gjøre dette på tross av sin guds klare råd? Han svarte «he does not look through curtains». Det var nok en annen gud enn den norske puritanske gud som ser og hører alt gjennom mer enn lukkede gardiner.

Når Hadia Tajik – eller Jonas Gahr Støre - går inn i det politiske rom, hvordan kan de lukke gud ute? Hvordan kan de da slutte å «drive med Gud»?

Jeg tror at Tajik og Støre er ryddige nok til ikke å bruke gud aktivt i sitt politiske arbeid. De avslutter ikke politiske møter med bønn og salmesang.

Men hvis gud er en formende kraft for dem, hva betyr det for de politiske avgjørelser når det kommer til skolegang, religionsfag, bevilgninger? Er det mulig å lukke døren for gud?
En politisk realitet

Bibelens gud, Abrahams gud, Jesu og Muhammeds gud – Jahve og Allah – var en krigersk stammegud som i dag står på begge sider i konflikter i Midtøsten, og som ligger like under overflaten i hjemlige debatter på Facebook. Gud er en politisk realitet i verden i dag.

Kanskje det da burde være en politisk nødvendighet å «drive med gud». For kjempende humanister er det viktig å se hvilken rolle gud spiller i hverdagen – enten han er en personlig inspirasjon eller en formørkende og hatskapende forestilling.

Derfor skal politikerne utfordres til å fortelle hvilken rolle Gud spiller for dem, og hva som får dem til å velsigne Sarons Dal med sitt politiske nærvær.

Siste nytt i Fra DnH Vis flere

Årsmøte 2018

Årsmøte 2018

Årsmøte, med Erik Tunstad som foredragsholder.

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Samar fra Syria - norsk ateist

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...