Mortens regler for real religionskritikk

Morten Rølling

Morten Rølling har diskutert halal-slakt av marsipangriser på den muslimske nettsiden Al-Hidayah. Hedningsamfunnet bruker ofte humor og latterliggjøring når de kritiserer religion.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Hedningsamfunnets Morten Rølling har reflektert og erfart seg fram til hvilke regler man bør følge hvis man skal drive religionskritikk på et seriøst og redelig nivå.
Og det virker. Han har mange muslimske venner og blir oppfatta som kompromissløs mot religion, men trivelig og sympatisk mot mennesker.
Deri ligger redeligheten: å skille mellom sak og person.

- Man skal ikke ha respekt for religionen, men man skal respektere menneskene. Det er også forskjell på respekt og toleranse, og det er absurd å forvente at en hedning respekterer islam. Å respektere innebærer å høyakte, ære, og det skal vi ikke. Tvert i mot!

MORTENS KJØRESKOLE:

1. Tenk på religiøse venner når du formulerer deg!
Religiøse må tåle å bli krenket, men man MÅ ikke legge ut noe bare for å krenke. Selv tenker jeg på hvordan mine troende venner, stort sett muslimer, vil oppleve det som skrives eller legges ut på facebook, og tar utvilsomt noe hensyn til det. En regulerende faktor på hedning-gruppa: vi har invitert noen troende «gjester» som medlemmer på hedning-gruppa, og de må nok stålsette seg tidvis – men våre øvrige medlemmer skjerper seg kanskje også noe.

2. Styr unna innvandrerhets og islamofobi fordekt som religionskritikk.

3. Ta systematisk til motmæle mot fordomsfull muslimhets på Facebook og andre nettfora.
Hedningsamfunnet (DnH) er en av de få norske organisasjoner som kan bedrive islamkritikk uten å beskyldes for rasisme og muslimhat. Det er kanskje fordi vi systematisk har tatt til motmæle mot fordomsfull muslimhets på facebook

4. Sett din ære i å unngå den brune Sian-gjørma.

En vesentlig faktor for å ikke gå i SIAN-fella er å ta hensyn til at norske muslimer flest har innvandrerbakgrunn – de er en dobbel minoritet. Hedningene har iherdig forsvart muslimers rettigheter.

5. Balanser kritikken:
Forskjellen på såkalte islamkritiske organisasjoner og Hedningsamfunnet er også at vi ikke bare er islamkritiske, men religionskritiske. Vi er religionskritiske med en balanse mellom religioner, med fokus på kristendom og islam.

6. Ikke vis respekt for religion, men for troende medborgere.

7. Kjemp for trosfrihet, med kritiser negative utslag av religion.

Nøkkelord

Siste nytt i Fra DnH Vis flere

Årsmøte 2018

Årsmøte 2018

Årsmøte, med Erik Tunstad som foredragsholder.

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Samar fra Syria - norsk ateist

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...