Mortens regler for real religionskritikk

Morten Rølling

Morten Rølling har diskutert halal-slakt av marsipangriser på den muslimske nettsiden Al-Hidayah. Hedningsamfunnet bruker ofte humor og latterliggjøring når de kritiserer religion.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Hedningsamfunnets Morten Rølling har reflektert og erfart seg fram til hvilke regler man bør følge hvis man skal drive religionskritikk på et seriøst og redelig nivå.
Og det virker. Han har mange muslimske venner og blir oppfatta som kompromissløs mot religion, men trivelig og sympatisk mot mennesker.
Deri ligger redeligheten: å skille mellom sak og person.

- Man skal ikke ha respekt for religionen, men man skal respektere menneskene. Det er også forskjell på respekt og toleranse, og det er absurd å forvente at en hedning respekterer islam. Å respektere innebærer å høyakte, ære, og det skal vi ikke. Tvert i mot!

MORTENS KJØRESKOLE:

1. Tenk på religiøse venner når du formulerer deg!
Religiøse må tåle å bli krenket, men man MÅ ikke legge ut noe bare for å krenke. Selv tenker jeg på hvordan mine troende venner, stort sett muslimer, vil oppleve det som skrives eller legges ut på facebook, og tar utvilsomt noe hensyn til det. En regulerende faktor på hedning-gruppa: vi har invitert noen troende «gjester» som medlemmer på hedning-gruppa, og de må nok stålsette seg tidvis – men våre øvrige medlemmer skjerper seg kanskje også noe.

2. Styr unna innvandrerhets og islamofobi fordekt som religionskritikk.

3. Ta systematisk til motmæle mot fordomsfull muslimhets på Facebook og andre nettfora.
Hedningsamfunnet (DnH) er en av de få norske organisasjoner som kan bedrive islamkritikk uten å beskyldes for rasisme og muslimhat. Det er kanskje fordi vi systematisk har tatt til motmæle mot fordomsfull muslimhets på facebook

4. Sett din ære i å unngå den brune Sian-gjørma.

En vesentlig faktor for å ikke gå i SIAN-fella er å ta hensyn til at norske muslimer flest har innvandrerbakgrunn – de er en dobbel minoritet. Hedningene har iherdig forsvart muslimers rettigheter.

5. Balanser kritikken:
Forskjellen på såkalte islamkritiske organisasjoner og Hedningsamfunnet er også at vi ikke bare er islamkritiske, men religionskritiske. Vi er religionskritiske med en balanse mellom religioner, med fokus på kristendom og islam.

6. Ikke vis respekt for religion, men for troende medborgere.

7. Kjemp for trosfrihet, med kritiser negative utslag av religion.

Nøkkelord

Siste nytt i Fra DnH Vis flere

Årsmøte 2018

Årsmøte 2018

Årsmøte, med Erik Tunstad som foredragsholder.

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Samar fra Syria - norsk ateist

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."