Kåre Bluitgens Muhammed-biografi

Forsida av Bluitgens bok.

En relativt stor bokhappening, sett i sammenheng med Muhammed-karikaturene for snart fem år siden. Skrevet av Svein Olav G Nyberg.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Årets julegave: Kåre Bluitgens Muhammed-biografi.

Jyllandspostens publiserte Muhammed-karikaturene for å finne ut hvor grensene for dødstrusler gikk; dette gjorde de i anledning Kåre Bluitgens illustrerte Muhammed-biografi. Vi kan kanskje være glade for at karikaturene fungerte som en lynavleder, for biografien er i seg selv kraftig krutt.

Hva er så spesielt med Bluitgens profet-biografi? Illustrasjonene er et heller lite poeng; jeg så knapt på dem da jeg leste boka. Bildene som dannet seg i hodet var viktigere, og illustrasjonene var uansett noen svært høflige ikonografier du kunne hengt opp på gata i Teheran uten å få bråk.

Bluitgens bok bygger utelukkende på de mest respekterte islamske kildene om Muhammeds liv: Koranen og historikeren Ibn Ishaq (via sekundære historikere). Ut fra disse kildene har han så satt sammen en kronologisk biografi, myter og lovprising inkludert. Boken er skrevet på et lettfattelig språk med målgruppe barn som har lest selv en stund. Boka er dog en (minst) like stor fornøyelse for voksne lesere.

Så her har vi en kronologisk profet-biografi. Hvorfor er den både krutt og interessant for oss vantro hunder? Og hvorfor har biografien unngått kontrovers?

Svaret på sistnevnte er enkelt: den er som sagt en tilrettelegging av offisielle og høyt respekterte islamske kilder. Videre er stilen slett ikke kritiserende eller konfronterende. Snarere har Bluitgen tatt med de rette lovprisningene på de rette stedene, og han har skrevet boka i en stil som holder med Profeten (fred være med ham).

Det som gjør boka til krutt, er at den gjør det lovpriste smusset om til tilgjengelig lesning.
I en Hellig Olav-hagiografi i samme stil ville det stått om kristningen av Norge at «Olav ga bonden valget mellom omvendelse og en slange ned halsen. Da bonden igjen avviste kristendommen fikk han som fortjent; slik hjalp Olav det godes sak i Norge ... » Så Bluitgen gjør med andre ord det mesterverket å skrive en historie de troende allerede aksepterer, samtidig som den tegner et utvetydig bilde av den Arabiske halvøys motpart til vår egen kjære helgen, Olav den Hellige.

Hva husker jeg så fra boka, sånn som en kort oppsummering? Jo, jeg husker at foreldreløse Muhammed gjennom hele sitt liv så seg selv som et offer – uansett! Et ord fra en dikter var nok til at han så seg selv som offer med rett til gjengjeldelse. Det gikk med mange diktere i Muhammeds liv. Abu Nadr var den første. En parallell til våre tiders tegnere.

Koranen? Fantes ved hans død i skrevne og memorerte fragmenter, i flere motsigende utgaver. En komité bestemte seg for én versjon og brant resten. Om dikterne som svarte Muhammeds utfordring om å skrive like gode vers, se avsnittet over.

At muslimer elsker Profeten høyere enn selv sin egen familie? Vel, det var et krav han fremsatte til sine tilhengere i Medina, og tillæringen av den følelsen har blitt tradisjon.

Billedforbud? Muhammed ville ikke vite noe av gardiner, veggpynt eller statuer, fordi disse minte ham om denne verdens gleder. Dette sa den samme Muhammed som samlet seg Den Arabiske Halvøys vakreste kvinner i sitt harem.

Kvinner? Muhammed sa at på returen fra sin himmelferd fikk han et glimt inn i Helvete (til senere inspirasjon for Dante Alighieri). Han kunne fortelle at ved perleporten ble de fleste kvinner sendt til venstre, til Helvetes flammer, og de fleste konkrete beskrivelsene av lidelser i Helvete var av kvinner; de hang til grilling etter håret, etter tungene og annet - for slike alvorlige forbrytelser som å ha sagt sin mann imot eller å ha sunget offentlig. Av de kvinnene Muhammed nevnte som brensel for Helvetes ild var hans egen mor.

Fred være med ham!

Nøkkelord

Siste nytt i Fra DnH Vis flere

Årsmøte 2018

Årsmøte 2018

Årsmøte, med Erik Tunstad som foredragsholder.

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Samar fra Syria - norsk ateist

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...