Be for Brussel. Be for Paris. Be for Boston. Nei, ikkje be! Gjer noko!

Kjetil Aarseth

Det er lettare å stå opp mot religion enn nokon gong før. Og det er noko du kan gjere. No. Her.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

(Først publisert i Aftenposten 23.3.16. Publisert med tillatelse fra forfatteren.)

Så har ei ny terrorhandling råka Vesten. Det er fælt. Like fælt som det er overalt. På alle kontinent og til alle tider. Vi er mest opptatt av det som er nærast oss her og no og det kan forklarast rasjonelt med ein haug av medieteoriar. Og lite overraskande trendar «pray for Brussels» på sosiale media. Men, sjølv om det heilt sikkert er godt meint, så er det alt anna enn rasjonelt. I beste fall betyr det ingenting. I beste fall verkar det mot si hensikt.

Be for Brussel? Religion er den viktigaste drivaren for at denne faenskapen skjer i det heile tatt.

Terror: den ytterste konsekvensen av religion

IS har tatt på seg ansvaret for terrorangrepa. Dei som står bak har etter trua sikra seg sjølv for evigheita. Jihad gir raskaste vegen til Paradis for dei ansvarlege. Trur dei. Trur.

For dei som er ekstreme nok, så er alle som ikkje delar religionen vantru. Og dei vantru er legitime mål. Også mor og to barn på veg til barnehagen som sprengjast i bitar på metroen. Ein ventande far. I bitar! Han ventar forgjeves og skal aldri få pusla saman familien sin. Livet sitt. Også pensjonisten på veg til varmare strøk og ledd som skal mjuknast. Vantru. Bort med han. Også studentane på veg til høgare utdanning og som går ut av tida før potensialet er utløyst.

Og så tenkjer du at eg er kategorisk og Islam-hatar. Nei, det er ikkje slik. Eg er kategorisk religions-skeptikar, fordi det som skjedde i dag er den yttarste konsekvensen av religion. Denne gongen er det islam som får det frå meg, fordi det skjedde no. Eg skriv dette i harnisk, og ville sikkert formulert meg litt annleis før angrepa. Eller i morgon. Men prinsippet står.

Andre religionar har fått dosa si tidlegare, også den eg var døypt inn i og melde meg ut av ved første høve. I dag har islamistar tent gnisten som Donald Trump allereie har brukt for å tenne si lunte. Også for han er religionen sprengkrafta. Andre med makt og avmakt vil kaste seg på. Det kjem til å smelle igjen. Med bomber og ord.

Denne gongen er det muslimar. Før var det kristne

For slik er det: Alle dei som ikkje trur på din Gud tek feil, og er dermed dårlegare menneske enn deg. Då er vegen kort til undertrykking av desse. Og drap. «Ja, men alle er ikkje slik». Nei, det er sant. Humanismetankegangen finn ein igjen i alle religionar. Det er det som foreinar religionane.

Men så er det forskjellen på skrift og praksis. Inhumanisme er det betre grobotn for i religion enn i noko anna drivkraft i menneska. Dei og oss. Dei andre. Dei vantru. Bort med dei.

Komikaren Ricky Gervais sa det godt: «Hugs, DIN Gud er ekte. Alle desse andre gudane er tullete påfunn. Men ikkje din. Din gud er ekte. Kven no den er.»

Siste nytt i Hjemme Vis flere

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...