Krusifiks vs. skolegudstjenester

Italia er dømt til å fjerne alle krusifiksene som landet via lov (fra 1920) har installert i alle klasserom.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen mener Italia bryter menneskerettighetene ved å ha krusifikser hengende i klasserommene. Dommen har skapt furore i Italia.

Ifølge en lov fra 1920-årene skal det henge krusifikser på italienske skoler, men Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har nå avsagt sin dom over praksisen.

EMD mener krusifiksene på klasseromsveggene innebærer et brudd med skolebarnas religionsfrihet.

Italienske myndigheter sier på sin side at krusifikset ikke er et tegn på katolsk tro, men noe som representerer italienske tradisjoner.
(Pussig hvor vanskelig det er å holde disse begrepene på stell!? Reds anm.)

Du kan lese hele saken f.eks. her.

Imidlertid er norske skolegudstjenester et grovere menneskerettsbrudd enn Italias krusifikser – til tross for fritaksordning, mener Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund.

–De bør ha KRL-dommen mot Norge i minne, og forstå at religionsutøvelse i norske skoler er i strid med menneskerettighetene. Det bør få dem til å tenke over en praksis som er grovere enn krusifikser i klasserom, nemlig å lede norske skoleelever til gudstjeneste i skoletiden, sier Brun-Pedersen.

–Mangfold i et samfunn krever nokså strenge kjøreregler med hensyn til religionsutøvelse. Vi må også snart her på berget forstå at opplevelsesdimensjonen i religion er noe som tilhører foreldrenes ansvarsområde og ikke skolens område. Skolen bør konsentrere seg om kunnskapsformidling, utdyper han.

Statssekretær Lisbeth Rugtvedt (SV) reagerer på Brun-Pedersens sammenlikning.

– Jeg er ikke enig med ham i at vår praksis er et grovere eksempel på forkynning enn krusifiks. Det skyldes at skolene her hjemme har gode fritaksordninger for elever som ikke ønsker å gå på gudstjeneste.

Rugtvedt legger likevel ikke skjul på det fortsatt er en del utfordringer på dette feltet.

Her kan du lese mer om dette.

Siste nytt i Barn/unge Vis flere

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Offisiell uttalelse fra Hedningsamfunnet

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...