Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Organisering av fagene

1 Religion og livssyn skal under samfunns/geografi/historiefaget.

Utdyping: Ateistene mener ikke at religion og livssyn bør ut av skolen, kunnskap og kulturforståelse er svært viktig, men religionsfaget trenger ikke den posisjonen den har i dag med sitt eget fag.
Objektiv kunnskap om religion og livssyn trengs, men hører hjemme under kunnskapsfagene samfunn/geografi/historie
Ateistene mener derfor at religion og livssyn skal flyttes til nevnte fag.

2 Ateistene ønsker et nytt fag for selvstendig og kritisk tenkning, forståelse, etikk og personlig modning: en arena med vekt på at elevene skal lære hvordan de skal tenke, ikke hva de skal tenke.

Utdyping: Ateistene mener at evne til selvstendig tenkning, å filosofere, innsikt, empati og forståelse hører hjemme i et modningsfag.
Et forslag er P-FEKT, hvor personlighetsutvikling, filosofi, etikk og kritisk tenkning står sentralt og debatt rundt disse finner sted.

Skolens objektivitet

1 Ateistene er bekymret over manglende objektivitet både hos lærere og i lærebøker. Noen religioner, livssyn eller forestillinger fremstilles som sanne, uten belegg i vitenskap eller fakta. Dagens læreplan inviterer til dette.

Utdyping: Flere unge folk har opplevd at læreren i faget har formidlet at en religion er mer sann enn andre. Dette kan ikke tolereres. I tillegg har mange foreldre, lærere og elever erfart at religionsbøkene framstiller mange religiøse forestillinger som sanne. Dette har ikke rot i vitenskap og fakta. Bøkene – og lærerne, må fremstille religion som den er: «Noen tror at …», «En del mener …» og «En forestilling som er vanlig blant …».
Det er relativt lite krevende å gjennomføre, men likevel svært viktig, at bøkene og lærerne er objektive og faktabaserte, da barn – av naturlige årsaker – har færre filtre for å kunne vurdere hva som er sant og usant.

Kristendom og skolegudstjeneste

1 Undervisning knyttet til religion må ikke favorisere kristendommen. Forkynnelse hører ikke hjemme i skolen (se Opplæringslova § 2-3 a til 2-4). Derfor må skolegudstjeneste må opphøre - deltakelse i religiøse seremonier må ikke knyttes til undervisning eller organiseres via skolen.

Utdyping: Undervisning knyttet til religion skal ikke favorisere kristendommen, uansett hvordan fagene organiseres. Skolen skal være objektiv og inkluderende, og forkynnelse hører ikke hjemme i skolen. Ateistene vil presisere at det er deltagelsen i religiøse seremonier som er problemet, ikke observasjonene av en. Imidlertid må andre religioner/livssyn være representerte i slike eventuelle observasjoner, og ikke bare kristendommen.

Big bang og evolusjonsteorien

1 Evolusjonsteorien skal bli pensum tidligere i skoleløpet – og det må undervises i religionene senere.

Utdyping: I dagens skole er ikke «big bang» og evolusjon pensum eller kompetansemål før på ungdomsskolen, etter at elevene har hatt sju år med skapelsesberetninger i KRLE. Våre beste vitenskapelige forklaringer på universets og livets utvikling må presenteres for elevene allerede fra første skoleår. Kunnskap om eventyr, mytologi og religionenes skapelsesberetninger må komme senere, da disse forestillingene ikke har rot i vitenskapen.

Nøkkelord

Siste nytt i Barn/unge Vis flere

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Offisiell uttalelse fra Hedningsamfunnet

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...