Teisme og Meningen med "gud"

Før teisten kan fremlegge bevis for eksistensen av "gud", må han/hun gi en definisjon. Hvis teisten mislykkes, så vil ytringen "Gud eksisterer" være et meningsløst grynt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.07.2010 kl 10:01

Ateistene
Hedningsamfunnet

Teister hevder at "gud" eksisterer. Men hva menes med ordet "gud"? Teisten fremlegger beviser for eksistensen av "gud"; men hvordan vet vi hva som vil være nødvendig eller tilstrekkelig bevis, hvis vi ikke vet hva ordet "gud" betyr?

Før vi kan finne ut om X (en eller annen entitet) eksisterer, må vi vite hva vi mener med ordet X. Hvis noen påstår at testraler eksisterer, og du ikke vet hva en testral er, vil enhver kommunikasjon om testraler være meningsløs, og du vil ikke kunne fornuftsmessig avgjøre om testraler virkelig eksisterer eller er kun et ord funnet opp av den menneskelige fantasi.

Men hvis du vet at en testral er definert som en stor hest med vinger og skinnende hvite øyne, som tiltrekkes av blod og er usynlig for de som ikke har sett en person dø, så vil du kunne få ideer om hva som vil kunne kvalifisere som bevis for en slik skapning. Det samme gjelder for eksistensen av ”gud”.

Før vi kan finne ut om ”gud” eksisterer, må vi definere ordet ”gud”. Det første spørsmålet vi bør stille oss er ikke om hva bevisene for eksistensen av ”gud” er, men: ”Hva er det for hvilket man hevder eksistens?” Hva betyr ordet ”gud”?
Inntil ordet ”gud” er forståelig definert er konseptet uten innhold og dermed meningsløst. Kommunikasjon om ”gud” vil være vrøvl, og forsøk på å bevise eksistensen av ”gud” vil være logisk absurde.

Ikke noe kan kvalifisere som bevis for eksistensen av ”gud” med mindre vi har en forståelig ide om hva vi forsøker å etablere eksistensen av. Selv om det kreves at eksistensen av ”gud” må aksepteres uten beviser, må vi fortsatt vite hva vi oppfordres til å akseptere.

Teisten har ansvar for å forklare innholdet i sin gudstro. Hvis teisten mislykkes, så vil ytringen "gud eksisterer" være et meningsløst grynt.

Litteratur:

Smith, G. H. (1989). Atheism: The Case against God. USA: Prometheus Books.

(Innlegget ble først publisert på bloggen Sense and Goodness. Gjengitt med tillatelse.)

Nøkkelord

Siste nytt i Vitenskap

Fra Fritanke.no

Ny bok fra Ronnie Johanson

Levi Fragell har omtalt Ronnie Johanson som "landets mest kunnskapsrike religionskritiker", og endelig kan vi få ta del i mer kunnskap fra den kanten, perfekt timing til påska!

Vårt styremedlem Paul Omar Lervåg møtte ordføreren til debatt.

 
Kaktus til Porsgrunn

Ordfører i Porsgrunn, Robin Martin Kåss, har klart den store blunderen med å promotere kreasjonisme i arbeidstiden

Snåsa-bråk

I forbindelse med premieren på filmen "Mannen fra Snåsa", møtte representanter fra Religionskritisk forlag opp for å prøve å balansere propagandaen.

Læstadianismen: En etterdønning av tvangskristningen

I en artikkel i NRK forsøker Anne Dalheim å fremheve Læstadianismen som hovedfaktor for kristningen av samene. Ved dette undervurderer hun tvangskristning, og åpenbare overgrep begått av misjonærer på 1700-tallet