Skjærtirsdag - ikke skjærtorsdag?

Det er i dag det skjedde – på skjærtirsdag! Ny tolkning av Dødehavsrullene utfordrer våre eldgamle påsketradisjoner.

Tekst:

Publisert:

Ateistene
Hedningsamfunnet

Dødehavsrullene, som ble funnet av beduiner i noen grotter ved Dødehavets vestbredd for rundt 60 år siden, fortsetter å overraske. Mesteparten av rullene er nå tolket, men likevel er det til dels motstridende teorier om hva tekstene faktisk forteller – eller skjuler.

Den norske dødehavsrullforskeren Torleif Elgvin avviser at Dødehavsrullene kan gi grunnlag for konspiratoriske teorier rundt Jesu fødsel og den spede kristendom. Men de kan medføre at Kirkens påsketradisjoner bør skrives om, erkjenner han.

I alt ble det fra 1947 til 1956 funnet rester av 900 bokruller og rundt 20 000 fragmenter i elleve forskjellige huler i landområdet som er dagens omstridte Vestbredden. Skriftene skal være gjemt der av esseerne, en strengt asketisk, religiøs gruppe som hadde dannet sitt eget samfunn i Qumran og andre steder i Judea før Jesu fødsel – trolig i opposisjon til fariseerne og prestestyret i Jerusalem.

Her er mer om dette historiske materialet.

Nøkkelord

Siste nytt i Vitenskap

Fra Fritanke.no

Ny bok fra Ronnie Johanson

Levi Fragell har omtalt Ronnie Johanson som "landets mest kunnskapsrike religionskritiker", og endelig kan vi få ta del i mer kunnskap fra den kanten, perfekt timing til påska!

Vårt styremedlem Paul Omar Lervåg møtte ordføreren til debatt.

 
Kaktus til Porsgrunn

Ordfører i Porsgrunn, Robin Martin Kåss, har klart den store blunderen med å promotere kreasjonisme i arbeidstiden

Snåsa-bråk

I forbindelse med premieren på filmen "Mannen fra Snåsa", møtte representanter fra Religionskritisk forlag opp for å prøve å balansere propagandaen.

Læstadianismen: En etterdønning av tvangskristningen

I en artikkel i NRK forsøker Anne Dalheim å fremheve Læstadianismen som hovedfaktor for kristningen av samene. Ved dette undervurderer hun tvangskristning, og åpenbare overgrep begått av misjonærer på 1700-tallet