Derfor ble vi kristne

Eksempel på greker som "sto opp". Asklepios. FOTO: Wikimedia,

KRISTENDOMMENS gjennombrudd tidsfestes gjerne til at keiser Konstantin på 300-tallet ble omvendt og innførte religionen i Romerriket.

Tekst:

Publisert:

Ateistene
Hedningsamfunnet

I vestdelen av det store riket måtte det makt til. Hedenske tempel ble knust, ofringer og ritualer forbudt. Anslag tyder på at bare 10 prosent hadde skiftet ut hedendommen med Jesus da de ikke lenger fikk noe valg.

I Øst-Romerriket, derimot, den hellenistiske (greske) delen av det store riket, hadde folk allerede konvertert frivillig, før kristendommen fikk makt. Man anslår at over 50 prosent var kristne før kristendommen ble offisiell statsreligion.

HVORFOR BLE DE GREKERNE HEKTET når de allerede hadde et vell av guder og morsomme ritualer?

- Kristendommen lovte oppstandelse til alle, sier religionsforsker Dag Øistein Endsjø som lanserer et nytt syn i dette fagfeltet i sin nye bok «Greek Resurrection Beliefs and the Success of Christianity.»

Et godt salgsargument, altså. Det de kristne tilbød lignet tradisjonell, gresk tro på oppstandelse, og gjenkjennbarhet anses som en forutseting for popularitet.

- Jesu oppstandelse var helt etter gresk mønster, det var ingenting nytt. Flere greske skikkelser gjenoppsto fra døden for deretter å bli fysisk udødeliggjort. Man kan for eksempel nevne Asklepios, Akilles, Herakles og kanskje også keiser Hadrians greske elsker Antinoos. Enda flere ble udødelige uten å dø i første omgang, sier Endsjø til Dagbladet.

Men den kristne oppstandelsen kom med en ekstrabonus. Muligheten til å gjenoppstå gjaldt nå alle. En gresk ønskedrøm var i ferd med å gå i oppfyllelse.

Drømmen gjaldt mange. I hele østdelen av Romerriket var alle kulturer gått gjennom en omfattende hellenisering. Overklassen var gresk i alle disse områdene, den greske kulten var den fremste, språket og utdannelsen var gresk.

Resten av artikkelen finner du her.

Siste nytt i Vitenskap

Fra Fritanke.no

Ny bok fra Ronnie Johanson

Levi Fragell har omtalt Ronnie Johanson som "landets mest kunnskapsrike religionskritiker", og endelig kan vi få ta del i mer kunnskap fra den kanten, perfekt timing til påska!

Vårt styremedlem Paul Omar Lervåg møtte ordføreren til debatt.

 
Kaktus til Porsgrunn

Ordfører i Porsgrunn, Robin Martin Kåss, har klart den store blunderen med å promotere kreasjonisme i arbeidstiden

Snåsa-bråk

I forbindelse med premieren på filmen "Mannen fra Snåsa", møtte representanter fra Religionskritisk forlag opp for å prøve å balansere propagandaen.

Læstadianismen: En etterdønning av tvangskristningen

I en artikkel i NRK forsøker Anne Dalheim å fremheve Læstadianismen som hovedfaktor for kristningen av samene. Ved dette undervurderer hun tvangskristning, og åpenbare overgrep begått av misjonærer på 1700-tallet