Tar religion inn i utenriks-politikken

 

USA forstår ikke religionenes politiske betydning rundt i verden, hevder en rapport fra en tankesmie som står president Barack Obama nær. Alt før trykksverten er tørr, har presidenten gjennomført noen av forslagene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2010 kl 11:31

Ateistene
Hedningsamfunnet

Gallup

Gjør Obama det rette når han vil spille på lag med religionene rundt omkring i verden?

Nei. Det sekulære vesten må holde hardt på sin kompromissløse linje, det er eneste måten å få resten av verden til å følge etter
I all hovedsak ja, men taktiske kompromiss kan være smart.
Beklageligvis ja, det vil bl.a. minske faren for terror. Aksjon avler reaksjon.
Ja. Det er eneste måten å ha en viss kontroll med religiøse fundamentalister på.
Ja. Både av taktiske langsiktige og kortsikitige årsaker. Og idealistiske. Vi må leve som vi preker.

Vis resultat

– Amerikansk utenrikspolitikk er hindret av en nærsynt, uinformert og lite kompromissvillig vestlig sekularisme. Dette gir næring til religiøs ekstremisme, truer tradisjonelle kulturer og mislykkes i å hjelpe frem religiøse grupper som støtter fred og menneskerettigheter, heter det i en rapport fra tankesmien Chicago Council on Global Affairs.

Hovedkonklusjonen er at religion må bli en integrert del av amerikansk utenrikspolitikk.

Den 90 sider lange rapporten er ført i pennen av mer enn 30 akademikere og folk med erfaring fra det politiske liv. Alle med ulik religiøs bakgrunn og politisk ståsted. Arbeidet har tatt to år og ble presentert i Washington denne uken.

Gruppen mener den følger opp signalene fra Obamas berømte tale i Kairo 4. juni i fjor, der presidenten strakte ut en hånd til den muslimske verden.

En slik tilnærming er ikke ukontroversiell i USA, hvor den kristne høyresiden fortsatt står sterkt.

For å sikre USA innflytelse, er det viktig å ha kontakt med sterke folkelige religiøse organisasjoner, uansett tro, hevder rapporten.

Forfatterne sier at USA, på samme måte som den tidligere misforsto nasjonalismen, i dag ikke forstår religionens økende politiske betydning. Revolusjonen i Iran i 1979 nevnes som et konkret eksempel på den første store feilvurderingen. Selv om de fleste konkrete eksemplene dreier seg om forholdet mellom USA og den muslimske verden, understrekes det at dette er et problem i alle land der tro er viktig for landets politiske liv.

Les hele saken her.

Sekularister har en relativt idealistisk innstilling: Verden ville vært et langt bedre sted dersom ørten ulike religioner ikke hadde stått i vegen for fellesskapet.
Men dessverre er ikke livet sånn. Verden er full av religioner, og vanvittig mye folk som er styrt av disse.
Er Obama taktisk smart som vil spille på lag med disse, eller burde han (og resten av Vesten) være mer kompromissløs opp mot vrangforestillingene?
Problemet med den siste her, er flere, bl.a. at sekularistene da blir like dogmatiske og "vi alene besitter sannheten" som det de anklager fundamentalistisk religiøse for.

Hva mener DU? Delta i år gallupp!

Siste nytt i Politikk

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Lars Gule vil ha religionsundervisningen ut av skolen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener slik undervisning bør være selvsagt.

Kaktus til JErna!

Da har leder Morten Guldberg overlevert kaktus til stasministerens kontor!

 

Kjære Erna, jeg liker deg egentlig veldig godt. Men nå har du bomma.

Kaktus, denne gang fysisk

Soleklar kandidat

Den katolske kirke rir igjen

Den katolske kirke legger til rette for for at overgrep mot barn skal kunne utføres og skjules ved at den krever at katolske prester skal leve i sølibat, samt at overgrep ikke skal meldes direkte til politiet, men til Vatikanet. Nå er det kommet avsløringer om at flere katolske menigheter i USA skal...