Religionsforfølgelsens glemte ofre

“Religioner har ikke menneskerettigheter. Det er mennesker som har menneskerettigheter. Ytringsfrihet er en forutsetning for religionsfrihet. Sistnevnte inkluderer også retten til ikke å tro, og retten til å argumentere for dette fritt og åpent.”

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.02.2013 kl 01:05

Opp gjennom historien kan vi lese om all verdens religiøst forfulgte. Fra de første kristne til jødenes evige forfølgelse. Idag er fremdeles de kristne forfulgt i en del land, og enda muslimer føler seg forfulgt når de får deres religion kritisert. Vi hører om forfulgte buddhister i Myanmar. Sjeldent hører vi om en liten gruppe mennesker hvis livssyn ikke inneholder en eneste guddom; ateistene.

Ateistene? Jeg ser enkelte sakte hever et øyenbryn og begynner å forme spørsmålet: “Ateister? Forfulgte?” Ja, ateister mange steder i verden er forfulgt for sin mangel på tro. I vårt frie lille Norge kan dette være vanskelig å tenke seg. For her er vi idag veldig nært full religionsfrihet, som også innebærer retten til ikke å tro.
Joda, øyenbryn kan heves og en spydig kommentar kan gjerne komme om du er så syndig å si du er ateist. Ja du kan sågar bli fortalt at du da kommer til helvetet (men hvilke ateist bryr seg om helvetet). Stort mer opplever man sjeldent her til lands.
Men i mange land kan det å åpent si man er ateist være ensbetydende med at man risikerer å bli arrestert, og i verste fall drept. I det siste har det kommet frem en del slike saker fra den arabiske delen av verden, hvor en del åpent uttrykte ateister har blitt arrestert på grunn av sin mangel på tro.

Men dette er ikke et eksklusivt islamsk problem. Til og med i “the land of the free” finnes slike eksempler. I 2012 ble liket av den amerikanske soldaten Spc. Jose Ramirez funnet etter å ha vært savnet i syv år. Han ble drept fordi han ifølge morderen var en hatefull mann fordi han ikke trodde på Herren.

Ifølge rapporten «Freedom of Thought 2012: A Global Report on Discrimination Against Humanists, Atheists and the Nonreligious» til IHEU har Arkansas, Maryland, Mississippi, North Carolina, South Carolina, Tennessee, og Texas lover som forbyr ateister å inneha offentlige verv.
I India kan man risikere opp til tre års fengsel om man kritiserer landets religioner. Så dette er et problem på tvers av religioner. Religiøse mennesker liker ikke kritikk, og ønsker enhver kritisk røst bort. Være seg om røsten er kristen, muslimsk, hinduistisk, buddhistisk, eller ateistisk.

Så hvorfor leser vi så sjeldent om forfulgte ateister? Det kan være flere grunner. Men to er åpenlyse.
Ateister er en livssynsminoritet. Ifølge rapporten til IHEU utgjør ateister kun 13% av verdens befolkning. Dette er de som identifiserer seg med begrepet ateisme. 23% regner seg som ikke-religiøse, men identifiserer seg ikke med begrepet ateisme. Disse tallene er selvsagt ikke fullstendige. Blant annet i den sterkt islamske delen av verden går en masse mennesker rundt og er ateister og ikke-troende på innsiden. Og her er vi inne på den andre grunnen. Mange tør ikke, og kommer aldri til å si høyt; «Jeg er ateist!» i frykt for å bli drept. Ja sågar i kristne USA vil vi også finne denne tendensen. Og det finnes mange flere eksempler.

I altfor mange steder i verden er det å være ateist ensbetydende med livsfare. I altfor mange land er det ensbetydende med å ha null verdi som menneske. Ateister er religionsforfølgelsens glemte ofre.

Lenker :
http://fritanke.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=9061
http://www.examiner.com/article/soldier-shot-and-killed-for-being-an-atheist
http://freethoughtblogs.com/rockbeyondbelief/2012/03/16/prosecutor-refuses-to-pursue-murder-of-atheist-soldier-as-hate-crime/
http://p3.no/musikk/risikerer-to-ars-fengsel-for-bibelriving/

Siste nytt i Hjemme

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

Orkide og kaktus

Vi har delt ut ros og ris igjen.

 
Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

Lars Gule vil ha religionsundervisningen ut av skolen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener slik undervisning bør være selvsagt.

AnnonseAnnonse