Svar til de troende

Del 7 - Pascals veddemålsargument

 

La gå at det ikke finnes noen gode argumenter for å konkludere at Gud sannsynligvis eksisterer, men er det ikke likevel best å tro, bare i tilfelle?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.02.2010 kl 22:43

Ateistene
Hedningsamfunnet

"If Christianity is correct, and I persist in my unbelief, I should expect to suffer the torments of hell. Worse still, I have persuaded others, many close to me, to persist in a state of unbelief. They, too, will languish in "everlasting fire" (Matthew 25:41). If the claims of Christianity are true, I will have realized the worst possible outcome of a human life. The fact that my continuous and public rejection of Christianity does not worry me should suggest to you just how unsatisfactory I think your reasons for being a Christian are."
Sam Harris

Heller ikke dette argumentet sier noe om sannsynligheten for at Gud eksisterer. Derimot sier argumentet at det lønner seg å tro i tilfelle Gud eksisterer:

  • Hvis de troende tar feil, så har de ikke tapt noe. Men hvis ateistene tar feil, har de tapt alt.
  • Så lenge man ikke vet med sikkerhet om Gud eksisterer eller ikke, bør man satse alt på at han gjør det for å være på den sikre siden.

Kommentar: Nå er det åpenbart ikke mulig å "sikre seg" ved å tro. Hva om man "satser" på feil Gud? Eller sett at Gud kun belønner dem som er beredt til å følge logikk og empiri til det siste uten å la seg påvirke av løfter eller trusler? Hvor sannsynlig er det forresten at en rettferdig Gud som kan lese folks tanker ville ta imot en opportunist som kun tilber han ut fra egoistiske vinningsmotiver?

Selv om vi setter som premiss at alle troende kommer til himmelen mens alle ateister vil brenne i helvete dersom Gud eksisterer, så blir ikke Guds eksistens noe mer sannsynlig av den grunn. Argumentet kan derimot snus på hodet: At en ateist som jeg selv kan skrive alt dette uten å føle den ringeste antydning til frykt for Guds evige vrede sier litt om hvor kjemisk fri for troverdighet jeg finner hele ideen om Gud.

En rasjonell tro er strengt tatt ikke noe man velger i det hele tatt. Å tro er å holde noe for å være sant eller overveiende sannsynlig mens et valg per definisjon er en viljesakt. Ingenting blir sant eller sannsynlig av at man vil tro det.

Det er ikke engang riktig at man har alt å vinne og ingenting å tape på å tro. Hvis Gud ikke eksisterer, har de troende kastet bort det eneste livet de har på å forfølge et fiktivt mål. De har også gjort seg skyldige i et justismord ved å fordømme andre som syndere på feil premisser. Dersom de troende ikke oppfatter det som noe problem, så sier det mest om dem selv.

Siste nytt i Meninger

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn

Skal jeg blindt respektere andres religioner og handlinger i religionens navn?

Min respekt for din religion ender først når du bruker den til å skade mennesker og dyr.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

 
Man er imponert...

Historieløs, men på hvilket nivå?

Kjære Erna, jeg liker deg egentlig veldig godt. Men nå har du bomma.

Godbiter fra Visjon Norge

Så lenge det finnes slike mennesker, er det behov for Hedningsamfunnet