Islam trenger ikke en reformasjon, men en radikal opplysning

Shahram Shaygani

Rana og andre moderate og konservative muslimer, som kritiserer reformasjon av Islam, mangler fremtidsvisjoner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.03.2016 kl 00:34

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

(Saken er først publisert i Aftenposten 26.3.2016 Publisert med tillatelse fra forfatteren.).

Europa gjennomgikk, ifølge Jonathan Israel, en «radikal opplysning».

I sin bok «A Revolution of The Mind» skriver han at radikal opplysning er et sett av basale prinsipper som kan oppsummeres slik: Demokrati, likestilling mellom raser og kjønn, frihet til å velge sin livsstil, ubegrenset ytringsfrihet, opphør av religionens autoritet innenfor rettssystemet og utdanning og total adskillelse av religion og stat.

I sin kronikk i Aftenposten den 24.03.16 med tittelen «Islam er ingen dødskult», skriver Mohammad Usman Rana at å forene det å være troende muslim og samtidig europeer, er den langsiktige løsningen på muslimenes radikaliseringsproblem.

Han kritiserer videre idéen om en reformasjon av islam og hevder at «det er nettopp forsøk på reform av islam som har gitt opphav til den ekstremistiske ideologien».
Ingen skrifter er immune

Kronikken til Rana belyser kjerneproblemet moderate og konservative muslimer har.

De klarer ikke å overbevise de fleste europeiske borgere når de roper at «terrorhandlingene som utføres av jihadister ikke har noe med Islam å gjøre».

Den radikale opplysningen som har skjedd i Europa, appellerer til menneskets rasjonalitet og en etikk og et menneskesyn som baserer seg på rasjonell og kritisk tenkning.

Den fratar religionen helligdom og kirken den autorative rollen den har hatt i flere hundre år i Europa.

Overtro og dogmer blir erstattet med vitenskap og forskning i et slikt tankesystem. Ingen skrifter eller tankesystem er immune for fornuftens kritiske tenkning.
Har ikke hatt demonstrasjoner

Rana og andre moderate og konservative muslimer, som kritiserer reformasjon av Islam og appellerer til å gå tilbake til «1400 år med islamsk tradisjon med meningsmangfold og religiøse diskusjoner», mangler fremtidsvisjoner og viljen til ta det smertefulle skrittet fremover.

I deres tankesystem er det fortsatt slik at Allah sitter øverst på tronen, og vi mennesker er hans skapninger.

Derfor har vi som mennesker, hverken kapasitet eller rett til å stille noen spørsmål ved det som er sendt til oss fra Allah og hans profet.

Derfor kan ikke Rana ta klar avstand fra de voldelige setningene som finnes i Koranen eller Hadith.

Derfor har vi enda ikke hatt en eneste demonstrasjon i Europas gater som er organisert av Europas muslimer, som fordømmer vold og drap på religionskritikere, homofile, apostater og satirikere og som støtter ubetinget ytringsfrihet.

Svaret mitt til Rana vil være at Islam trenger ikke en reformasjon, men en radikal opplysning.

Innleggsforfatter er født i Iran, men praktiserer ikke Islam.

Her kan du lese innlegget til Rana: Islam er ingen dødskult.

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

 
Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

AnnonseAnnonse