Islam trenger ikke en reformasjon, men en radikal opplysning

Islam trenger ikke en reformasjon, men en radikal opplysning

Shahram Shaygani

Rana og andre moderate og konservative muslimer, som kritiserer reformasjon av Islam, mangler fremtidsvisjoner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.03.2016 kl 00:34

(Saken er først publisert i Aftenposten 26.3.2016 Publisert med tillatelse fra forfatteren.).

Europa gjennomgikk, ifølge Jonathan Israel, en «radikal opplysning».

I sin bok «A Revolution of The Mind» skriver han at radikal opplysning er et sett av basale prinsipper som kan oppsummeres slik: Demokrati, likestilling mellom raser og kjønn, frihet til å velge sin livsstil, ubegrenset ytringsfrihet, opphør av religionens autoritet innenfor rettssystemet og utdanning og total adskillelse av religion og stat.

I sin kronikk i Aftenposten den 24.03.16 med tittelen «Islam er ingen dødskult», skriver Mohammad Usman Rana at å forene det å være troende muslim og samtidig europeer, er den langsiktige løsningen på muslimenes radikaliseringsproblem.

Han kritiserer videre idéen om en reformasjon av islam og hevder at «det er nettopp forsøk på reform av islam som har gitt opphav til den ekstremistiske ideologien».
Ingen skrifter er immune

Kronikken til Rana belyser kjerneproblemet moderate og konservative muslimer har.

De klarer ikke å overbevise de fleste europeiske borgere når de roper at «terrorhandlingene som utføres av jihadister ikke har noe med Islam å gjøre».

Den radikale opplysningen som har skjedd i Europa, appellerer til menneskets rasjonalitet og en etikk og et menneskesyn som baserer seg på rasjonell og kritisk tenkning.

Den fratar religionen helligdom og kirken den autorative rollen den har hatt i flere hundre år i Europa.

Overtro og dogmer blir erstattet med vitenskap og forskning i et slikt tankesystem. Ingen skrifter eller tankesystem er immune for fornuftens kritiske tenkning.
Har ikke hatt demonstrasjoner

Rana og andre moderate og konservative muslimer, som kritiserer reformasjon av Islam og appellerer til å gå tilbake til «1400 år med islamsk tradisjon med meningsmangfold og religiøse diskusjoner», mangler fremtidsvisjoner og viljen til ta det smertefulle skrittet fremover.

I deres tankesystem er det fortsatt slik at Allah sitter øverst på tronen, og vi mennesker er hans skapninger.

Derfor har vi som mennesker, hverken kapasitet eller rett til å stille noen spørsmål ved det som er sendt til oss fra Allah og hans profet.

Derfor kan ikke Rana ta klar avstand fra de voldelige setningene som finnes i Koranen eller Hadith.

Derfor har vi enda ikke hatt en eneste demonstrasjon i Europas gater som er organisert av Europas muslimer, som fordømmer vold og drap på religionskritikere, homofile, apostater og satirikere og som støtter ubetinget ytringsfrihet.

Svaret mitt til Rana vil være at Islam trenger ikke en reformasjon, men en radikal opplysning.

Innleggsforfatter er født i Iran, men praktiserer ikke Islam.

Her kan du lese innlegget til Rana: Islam er ingen dødskult.

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

Orkide og kaktus

Vi har delt ut ros og ris igjen.

 
Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

Lars Gule vil ha religionsundervisningen ut av skolen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener slik undervisning bør være selvsagt.

AnnonseAnnonse