Et behov for ufølsomhet

Hva skaper egentlig fordommer mot en religion – en avisside med tegninger eller en terrorhandling basert på totalitær religiøs ideologi?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2010 kl 01:25

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

En kronikk skrevet av Knut Olav Åmås - Kultur- og debattredaktør i Aftenposten. Meget bra!

Fem år etter Muhammed-karikaturene trengs det kanskje større insensitivitet – for å lære seg å leve med det man forakter i et mangfoldig og fritt samfunn.

I EN TID der det er blitt både lett og opportunt å hevde seg «krenket», tror jeg mange rett og slett trenger tykkere hud. Nettopp det viser også karikaturstriden som startet 30. september 2005.

Hvis ikke den ene avissiden med tegningene var blitt symbolsaken i diskusjonen om religionenes plass i samfunnet, ville noe annet blitt det. Det kan han trøste seg med, Flemming Rose, kulturredaktøren i Jyllands-Posten som publiserte tolv tegninger for fem år siden, og så måtte forklare seg over hele kloden.
En oppsummerende bok

Nå oppsummerer Rose saken i boken Tavshedens tyranni som utgis i Danmark denne uken. De 500 sidene, der tegningene publiseres igjen, gir et sjeldent innblikk i saken fra hans side, men er også preget av historiene til personer som har vært involvert.

Rose angrer ikke på at han publiserte karikaturene. Det ville da også være å gi fanatismen en seier. Tegningene inngikk i en kontekst: Danmarks største avis inviterte tegnere til å tolke Muhammed slik de så ham, etter at forfatteren Kåre Bluitgen ikke fikk noen til å illustrere en barnebok om profeten. Jyllands-Posten ville teste om en rekke påstander om selvsensur og frykt for å støte religiøse følelser holdt vann eller ikke.

Her er resten av kronikken, anbefales på det sterkeste!

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

 
Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...