Et behov for ufølsomhet

Hva skaper egentlig fordommer mot en religion – en avisside med tegninger eller en terrorhandling basert på totalitær religiøs ideologi?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2010 kl 01:25

Ateistene
Hedningsamfunnet

En kronikk skrevet av Knut Olav Åmås - Kultur- og debattredaktør i Aftenposten. Meget bra!

Fem år etter Muhammed-karikaturene trengs det kanskje større insensitivitet – for å lære seg å leve med det man forakter i et mangfoldig og fritt samfunn.

I EN TID der det er blitt både lett og opportunt å hevde seg «krenket», tror jeg mange rett og slett trenger tykkere hud. Nettopp det viser også karikaturstriden som startet 30. september 2005.

Hvis ikke den ene avissiden med tegningene var blitt symbolsaken i diskusjonen om religionenes plass i samfunnet, ville noe annet blitt det. Det kan han trøste seg med, Flemming Rose, kulturredaktøren i Jyllands-Posten som publiserte tolv tegninger for fem år siden, og så måtte forklare seg over hele kloden.
En oppsummerende bok

Nå oppsummerer Rose saken i boken Tavshedens tyranni som utgis i Danmark denne uken. De 500 sidene, der tegningene publiseres igjen, gir et sjeldent innblikk i saken fra hans side, men er også preget av historiene til personer som har vært involvert.

Rose angrer ikke på at han publiserte karikaturene. Det ville da også være å gi fanatismen en seier. Tegningene inngikk i en kontekst: Danmarks største avis inviterte tegnere til å tolke Muhammed slik de så ham, etter at forfatteren Kåre Bluitgen ikke fikk noen til å illustrere en barnebok om profeten. Jyllands-Posten ville teste om en rekke påstander om selvsensur og frykt for å støte religiøse følelser holdt vann eller ikke.

Her er resten av kronikken, anbefales på det sterkeste!

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

 
Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn