Vitenskapen har forbedret verden, men gjør oss ikke til bedre mennesker

Demokrati, rettssikkerhet og ytringsfrihet har ingenting med vitenskap å gjøre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.04.2016 kl 22:29

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

Dette hevder Espen Ottosen i en kronikk i Aftenposten i går.

Påstandene oppleves litt kaotiske.

For det første, sitter man med en følelse av at Ottosen tenker kun naturvitenskap og tilsvarende når han sier "vitenskap". Da er påstanden isolert sett litt logisk - oppdagelsen av penicillin, eller elektrisitet, eller ferrosilisium, eller hvasomhelst sånt gjorde naturligvis ikke at mennesket ble moralsk sett bedre mennesker. Men bare litt.
For dersom man klarer tenke mer enn ett skritt, og en tråd i gangen, så blir påstandene hans merkelige.

Vitenskapens vesen er å finne objektive sannheter.
På grunnlag av disse er det så mulig å trekke konklusjoner om hvordan bruke disse sannhetene på måter som gagner menneskeheten. Og som dermed gjør oss til bedre mennesker.
Sannhetene som avdekkes ved hjelp av vitenskapen (vitenskap er en metode, ikke en sannhet eller en tro) må styres blant annet politisk for å komme menneskene til gode. De er ingenting helt av seg sjøl, og det er det da vel knapt noen som har påstått heller, oss bekjent.

Men påstandene hans faller selvfølgelig fullstendig på plass med tanke på at han mener at ei bok fra femtusenoggrønnkål fvt inneholder alle nødvenidge sannheter, og antagelig at man ikke kan være et moralsk menneske uten å ha en dømmende Gud hengende over skuldreren for å passe på seg, samt dømme seg til evig pine.

Og med tanke på hvor mye gærnskap det kan føre med seg å tro på disse gamle bøkene, så burde det ikke være noe problem å skrote disse umiddelbart.

Siste nytt i Hjemme

Ny bok fra Ronnie Johanson

Levi Fragell har omtalt Ronnie Johanson som "landets mest kunnskapsrike religionskritiker", og endelig kan vi få ta del i mer kunnskap fra den kanten, perfekt timing til påska!

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

 
Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.