Så skiftet han mening...

-Protestene var mange da jeg på dette sted i denne avis nylig hevdet at jordskjelv skyldes syndefallet. Mange av innvendingene var gode. Dessverre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.03.2011 kl 10:32

- JEG LIKER IKKE å skifte mening. Det har jeg antagelig til felles med mange andre. Ikke minst når det innebærer en innrømmelse av å ha tatt feil. Som kristen – med stor tillit til Bibelen - skal det nok også mye til før jeg endrer syn. Skal jeg være ærlig, håper jeg det blir lenge til jeg offentlig informerer om en snuoperasjon!

Min forrige artikkel handlet om det ondes problem. Spørsmålet har engasjert meg hele livet, noe som ikke minst skyldes at faren min døde av kreft da jeg var fem år. Hvorfor tillot Gud at det skjedde? Jeg har lett etter svar. I Bibelen har jeg funnet både trøst og interessante perspektiver. Men mange spørsmål står ubesvart tilbake.
Guds ansvar

Mennesker er ofte raske til å anklage Gud for det onde. Men mye må vi selv ta ansvaret for. Det er ikke Gud som dreper, voldtar eller bedrar andre mennesker. Ansvaret er vårt. Selv om vi mener at Gud burde ha hindret et og annet, blir det for lettvint å gi ham all skyld.

Skal verden være bare god, må Gud fjerne oss alle.

Vanskeligere er det å frikjenne Gud for jordskjelv, sykdommer og tørkekatastrofer. Jeg har vokst opp med en forkynnelse som betrakter slike fenomener som et resultat av syndefallet. På grunn av ulydighet i Edens hage, slapp menneskeheten det onde inn i vår verden. Resultatet er et skaperverk i uorden.

Etter å ha lansert en slik påstand i en tilsvarende artikkel ble jeg møtt av protester. Humanetikere hevdet på Twitter at jeg hadde gått fra forstanden. Det har skjedd før og er til å leve med. Mer inntrykk gjorde det at kloke kristne, med mye naturvitenskapelig kunnskap, stilte spørsmålet: Hvis jordskjelv skyldes at kontinentalplatene beveger seg, er det rimelig å tenke at årsaken er menneskers synd mot Gud?

Etter å ha fundert noen dager svarer jeg: Neppe.

Hvis du vil være med på å fastslå at nå nærmer det seg synd på Espen Ottosen, kan du lese resten av innlegget hans her.

Siste nytt i Hjemme

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

 
Orkide og kaktus

Vi har delt ut ros og ris igjen.

Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

AnnonseAnnonse