"Life of Brian" 30 år

 

Filmen som mange mener er verdens beste komedie fyller 30 år i år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.01.2010 kl 20:38

Ateistene
Hedningsamfunnet

Fra Wikipedia:

Profeten Brians liv og historie (originaltittel: Life of Brian) er en britisk spillefilm fra 1979 av og med Monty Python. Den er kanskje den mest kjente Python-filmen, og mange mener det er den beste komedien noensinne. I Norge ble filmen i 1980 stoppet av Statens Filmkontroll[1] pga. blasfemi. I Sverige ble den øyeblikkelig markedsført som «filmen som er så morsom at den er forbudt i Norge». Noe senere sammen år lot Statens Filmkontroll den slippe gjennom sensuren med 18-årsgrense, med en ekstra fortekst som «forklarte» at Brian ikke er Jesus, og noe av dialogen utekstet. I 2004 ble filmen relansert under originaltittelen Life of Brian og grensen ble satt ned til 11 år.

Filmens handling:

«Judea, år 33 e.Kr., på ettermiddagen, rundt tetid.»

Unge Brian (Graham Chapman) vokser opp hos sin tyranniske mor (Terry Jones).

Judea er okkupert av romere. De er dårlig likt i landet, og motstanden vokser raskt. Det blir opprettet flere undergrunnsbander, som forsøker å avsette Pontius Pilatus. Brian blir uheldigvis medlem av en slik bande (Folkefronten i Judea), hvor medlemmene blir behandlet hardt av den feige lederen Reg (John Cleese).

Det oppstår en forelskelse mellom Brian og Judith (Sue Jones-Davies), som også er med i «Folkefronten i Judea». I mellomtiden planlegger Reg et kidnappingsforsøk på Pilatus' kone. Brian er blant de uheldige utvalgte, og må delta i aksjonen.

Som om ikke det var nok, blir han også forvekslet med en messias. En hel hærskare av tilhengere forguder ham, og Brians liv kompliseres bare mer og mer for hver dag som går.

"Life of Brian" er sjølsagt med som kandidat til "Tidenes blasfemi" (se i høyre spalte).

Se også denne srtikkelen i Aftenposten.

(Filmen ble vel utgitt originalt i 1979, men ble forsøkt satt opp i Norga i 1980.)

Siste nytt i Fra DnH

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

 
Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Fra Fritanke.no