"Munker var ikke kristne"

Sarah Azmeh Rasmussen FOTO: Aftenposten

Påbud og forbud som står i klartekst i den hellige skriften, blir stemplet som kulturelle tradisjoner. Slik vasker religiøse autoriteter og talspersoner hendene rene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.09.2009 kl 11:32

HAR DU HØRT argumentet: Dette er en kulturell praksis som ikke har å gjøre med religion? Har tankene blitt ledet dithen at det finnes et klart skille mellom religion og kultur, og at hovedutfordringen i det multikulturelle, flerreligiøse samfunnet er å finne det, trekke det, så får vi en endelig klarhet? Da får vi med dette spissfindige skillet renvasket uskyldige, fredselskende religioner, fokusert på ukultur og luket bort sosiale problemer. I all ydmykhet må jeg meddele at så enkelt er det dessverre ikke.
Tolkningsmodell.

Denne tenkemåten er blitt en tolkningsmodell hos to forskjellige grupper; den ene er tilhengere av religion som naturligvis vil fremstille sin tro i et positivt lys. Den andre gruppen er mer sammensatt, men kjennetegnes av en pragmatisk tilnærming til slike spørsmål.

Man trenger ikke lete lenge etter eksempler. Vold mot kvinner blir som regel betegnet som uislamsk, nå sist i et innlegg i Aftenposten av Usman Rana og Ilham Hassan. På et etterlengtet møte mellom generalsekretær i Islamsk Råd, Shoaib Sultan, og leder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, Karen Pinholt, understreker den sistnevnte at grobunnen for undertrykking av homofile ligger i patriarkalske tradisjoner og ikke i selve religionen (Ny Tid 11. september).

Fordelen med denne typen betraktninger er at man slipper harde konfrontasjoner med (og mellom) religiøse tradisjoner. Små endringer kommer med andre ord snikende inn. Faren er at ulempene kan melde seg i rekke og rad hvis denne tolkningsmodellen med stram adskillelse mellom religion og kultur, fremstår som en ubestridelig sannhet.

Hele saken er å finne på

http://www.aftenposten.no/meninger/spaltister/rasmussen/article3271207.ece

Se også http://www.forskning.no/artikler/2007/juni/1182350960.38

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

 
Orkide og kaktus

Vi har delt ut ros og ris igjen.

Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

AnnonseAnnonse